Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dinko Stančić sucu

'Kad je životinja u pitanju sve je dozvoljeno pitati, a kod poginulih vatrogasaca zabranjujete pitanja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine živote izgubilo 12 vatrogasca.

Na Županijskom sudu u Zadru danas svjedoče Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Tomislav Šoša, Branko Vukelić, Ante Vukušić i Mile Rameša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Slika nije dostupna Suđenje DRAŽENU Slavici Vještak iznio novu teoriju o uzroku kornatske tragedije, objašnjen i "huk" koji je čuo jedini preživjeli vatrogasac

>> Svjedok: Na Kornatima je bilo stravično

Suđenje je počelo u 9:30 sati. Slavica je jedini optuženik za Kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Mile Rameša iz Nacionalnog parka Kornati, koji je sudu rekao da je na dan tragedije po dolasku na Kornat pomagao prenositi unesrećene. 'Jedan je sjedio na stolu, drugi na plahti na betoniranom dijelu obale. S jednim sam razgovarao. Bio je to sad pokojni Marinko Knežević. Nije mi se uopće činio teško ozlijeđen. Pitao me što se čeka i zašto ih ne odvoze s otoka', rekao je Rameša.

Rameša je dodao kako je jedan od teško ozlijeđenih vatrogasaca čak sam ušao u brod i sjeo na stolicu. Naglasio je i kako vojska bila na Kornatu jutro poslije tragedije. 'Bilo mi je čudno kako su došli na Kornat, jer sam cijelu noć bio tamo i nije se čuo nikakav brod ili helikopter, koji bi ih doveo', rekao je.

Kornati bili potpuno nepripremljeni za krizne situacije

Na Kornat su došli i tadašnji ravnatelj policije Benko te bivši ministar obrane Berislav Rončević. 'Benko me uputio da se maknem iz Sipnate i da odem u Vrulje pomagati policajcima u raspoređivanju po otoku', nastavio je Rameša.

Rameša je nakon toga odgovarao na pitanja odvjetnika optuženog Slavice, Čede Prodanovića. Istaknuo je odgovarajući na pitanja kako je područje Kornata bilo potpuno nespremno za krizne situacije. 'Nije izgrađen heliodrom, a nije dežuralo niti pet vatrogasaca, kao što piše u pravilniku još iz 1996. godine', istaknuo je Rameša.

HGSS prije izlaska na teren nije dobio nikakve informacije o nesreći

Dinko Stančić, otac maloljetnog Marka Stančića, koji je poginuo u kornatskoj tragediji, negodovao je zbog postavljanja pitanja sucu. 'Kad upadne neka životinja, kuja u jamu, svi o tome govore i možete pitati što hoćete. Kad je 12 ljudi poginulo, zabranjujete pitanja', rekao je ogorčeni Stančić. Sudac ga je opomenuo i istaknuo kako neka pitanja svjedoku nisu bitna za kazneni postupak.

Slijedeći se na klupi za svjedoke našao Vinko Prizmić iz HGSS-a. 'Troje naših je sletjelo i nismo znali gdje letimo. Iz Divulja nisu znali reći ima li ozlijeđenih. Nismo znali kakvu opremu ponijeti. Rekli su da ne čekamo liječnicu, jer nema vremena', prisjetio se Prizmić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene