Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inflacija u eurozoni

Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana

Inflacija u eurozoni blago je oslabjela u siječnju, a Hrvatska se svrstala uz Estoniju s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazali su u četvrtak izračuni Eurostata.

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto, izračunali su statističari.

U prosincu je iznosila 2,9 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena tek neznatno usporio na početku nove godine. Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-eročlanom gospodarstvu pale za 0,4 posto, nakon što su prosincu porasle za 0,2 posto.

Najviše je u siječnju poskupjela svježa hrana za 7,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, neznatno snažnije nego u prosincu.

Pročitajte i ovo Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Cijene energije ponovo su pale, sedmi mjesec zaredom, za 6,3 posto. U prosincu su se smanjile za 6,7 posto.

Kad se isključe cijene svježe hrane i energije, stopa inflacije iznosila je u siječnju 3,6 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prosincu.

Pročitajte i ovo Napad kemikalijom na jugu Londona Ispovijest svjedoka Nadzorne kamere snimile napad na ženu i djecu: "Vrištala je - moje oči, moje oči! Usne su joj bile crne, a koža spaljena"

Hrvatska uz Estoniju

Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je na početku godine Estonija, za 5,0 posto. Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom HICP-om od 4,8 posto. U prosincu je iznosila 5,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj u siječnju za 0,3 posto. U prosincu bile su se smanjile za 0,4 posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u siječnju porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini smanjene su po DZS-u za 0,4 posto.

Ministar gospodarstva Damir Habijan je zadovoljan. 

"Sada imamo i daljnji trend usporavanja, odnosno na mjesečnoj razini trend pada i mislim da su ovo vrlo dobre vijesti. Ako se usporedimo s državam članicama Europske unije, uključujući one koje su u eurozoni, onda na mjesečnoj razini vidimo da inflacija niža nego u ostalih 10 članica eurozone", rekao je Habijan.

Pročitajte i ovo Prosvjed seljaka u Bruxellesu Kaos na ulicama VIDEO Bruxelles u vatri i dimu! Prosvjednici kamenjem i petardama zasuli Europski parlament

Godišnju stopu inflacije mjerene HICP-m znatno iznad prosjeka eurozone bilježile su u siječnju i Austrija i Slovačka, gdje je iznosila 4,3 posto.

Daleko najblaži rast potrošačkih cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježila je Finska, za 0,7 posto. Slijede Italija sa stopom inflacije od 0,9 posto te Latvija i Litva s 1,0 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene