Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan je

Habijan: "Vidi se nastavak usporavanja inflacije, vlada pogodila s mjerama"

Vidljiv je nastavak trenda usporavanja inflacije, izjavio je u petak ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan komentirajući najnovije podatke, te ustvrdio da pad stope inflacije pokazuje da je vlada pogodila sa svojim antiinflacijskim paketima.

Trend pada stope inflacije pokazuje da su svi vladini paketi pomoći koji su uglavnom bili usmjereni zaštiti standarda građana i usporavanju inflacije dali rezultat, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Najnoviji podaci su, dodao je, na tragu procjena Europske komisije prema kojima će Hrvatska u 2024. godini biti među tri zemlje s najnižom stopom inflacije u eurozoni, a za 2025 EK prognozira da će ta stopa, gledajući sve zemlje EU-a, u Hrvatskoj biti najmanja.

Sve to, prema njegovim riječima, pokazuje da "konzistentna vladina politika daje rezultate".

Pročitajte i ovo Ilustracija Pazite se! Stiže nam polarni vorteks: HZJZ objavio najvažnije preporuke, pogledajte kako se najbolje zaštititi

Na pitanje kako to da je inflacija u cijeloj 2023. veća od vladinih procjena, odgovorio je da je bitan trend pada inflacije te naglasio pad cijena u prosincu u odnosu na studeni, iako je prosinac potrošački mjesec u kojemu te cijene najčešće rastu.

Komentirajući podatke prema kojima je rast cijena u Hrvatskoj u prosincu među najvećima u eurozoni, rekao je da je Hrvatska među devet zemalja eurozone u kojima je inflacija u prosincu pala.

"Mislim da je to također dobar pokazatelji i podatak", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija ih traži Braća ubojice (13) i (11) ponovno haraju susjednom državom: Nisu prošla 24 sata od posljednjeg uhićenja, maloljetnici opet pobjegli

Pročitajte i ovo Ilustracija Poplave u Velikoj Britaniji Ogromna šteta nakon oluja: Izlile se velike rijeke, obustavljen promet, izdano 600 uzbuna...

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u prosincu stopa inflacije iznosila 4,5 posto u odnosu na prosinac 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest studeni 2023. godine, bila niža za 0,5 posto.

To je blago usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom na to da je u studenome 2023. inflacija iznosila 4,7 posto. Stopa od 4,5 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, godišnja stopa inflacije u prosincu mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 5,4 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u studenom.

U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u prosincu iznosila je 2,9 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imale su Slovačka, 6,6 i Austrija, 5,7 posto. Ostale članice eurozone imale su nižu stopu od Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene