Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA MJESTA PANICI

Infektolog za Dnevnik Nove TV objasnio možemo li razlikovati prehladu, gripu i koronu: "Naglašeni su neki opći simptomi"

Aktualno Galerija Goran Tešović, infektolog Goran Tešović, infektolog Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica, reporterka Nove TV i Goran Tešović, infektolog Sanja Vištica, reporterka Nove TV i Goran Tešović, infektolog Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica, reporterka Nove TV Sanja Vištica, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Sve više viroza - 4 Galerija 1/4 >>
Gripa je stigla na velika vrata, a ni COVID-a nije ništa manje. S obzirom na to da u isto vrijeme hara nekoliko virusa, mnogi se pitaju kako znati je li riječ o prehladi, gripi ili koroni.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s infektologom Goranom Tešovićem o simptomima gripe i COVID-a.

"Simptomi COVID-a tijekom pandemije su se prilično mijenjali. Međutim, zapravo je to teško međusobno razlikovati. Naglašeni su neki opći simptomi, povišena tjelesna temperatura, glavobolja. Respiratornih simptoma ima, u pravilu ne na početku bolesti. Dakle, bez obzira na kliničko iskustvo relativno je teško razlikovati gripu od COVID-a. Ne mogu baš reći da postoji ovoga časa neki specifični simptom na osnovi kojega bih rekao 'ovo je vjerojatno gripa', 'ovo je vjerojatno COVID'", rekao je Tešović.

Iako gripe nije bilo dvije godine, Tešović kaže kako ne misli da se našem organizmu sada teže izboriti s njom. 

Pročitajte i ovo Gripa je stigla na velika vrata - 2 EKSPLOZIJA BOLOVANJA Velik skok broja oboljelih od jedne zarazne bolesti, liječnici bilježe i visoke stope bolovanja: "Jedino što je dobro jest što su to mlađi ljudi..."

"Ono što mi sada vidimo, to su uobičajene kliničke slike, dominantno među djecom. Uglavnom među predškolskom i školskom djecom, koji imaju nekomplicirani oblik influence. Dakle, ne viđamo neke posebno teške kliničke oblike influence. Prvenstveno sve ovisi o virusu. Ovoga trenutka, barem među našim bolesnicima, dominira gripa A, i to ona koja, recimo, izaziva nešto blaži oblik bolesti", poručio je Tešović.

Ovoga trenutka, rekao je Tešović, u klinici nemaju niti jedno dijete koje je hospitalizirano zbog gripe. "Radi se o uobičajenim kliničkim oblicima bez komplikacija koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Oni čine većinu bolesnika koji dolaze u našu prijemnu ambulantu. Oni čine te ogromne brojeve. Ovo je možda prilika da poručim i roditeljima djece da ne moraju baš dolaziti, osobito ne prve sate bolesti, sa svojom djecom u prijemne ambulante sekundarnih i tercijarnih zdravstvenih ustanova", istaknuo je Tešović.

Potvrdio je kako ima i slučajeva zaraze fluronom, gripom i COVID-om u isto vrijeme. 

"To smo vidjeli i prošle godine. Ne sjećam se da je neki od tih bolesnika imao značajno težu kliničku sliku bolesti u odnosu na one koji su bili inficirani samo jednim od ta dva virusa", dodao je.

Kada je u pitanju RSV, rekao je Tešović da su sada nešto manji brojevi. "To, naravno, nikako ne znači da je sezona gotova. Ona će trajati još tjednima. Ne znači da nećemo ponovo imati uspon u broju oboljelih, ali ovoga trenutka nešto je malo manji broj nego što je to bilo prije tjedan ili prije dva", zaključio je Tešović. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene