Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gripa, korona, streptokok...

Navala na hitni prijem u Klaićevoj: "Otkad pamtimo, jučer je bio najopterećeniji dan"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Viroze pune bolnice - 1 Viroze pune bolnice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Viroze pune bolnice - 2 Viroze pune bolnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Viroze pune bolnice - 3 Viroze pune bolnice - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Galerija 1/7 >>
Zbog gripe, koronavirusa, streptokoka i raznih respiratornih problema hitni prijemi diljem grada Zagreba su puni. Tu je temu za Dnevnik Nove TV komentirao i Goran Roić, ravnatelj zagrebačke Klinike za dječje bolesti.

Dječja bolnica u Klaićevoj u ponedjeljak je oborila rekord po broju hitnih pacijenata. Samo u pedijatrijskom dijelu Hitnog prijema pregledali su 172 pacijenta i aktivirali četiri hitne ambulante da bi ih sve zbrinuli. Šestero ih je zadržano na bolničkom liječenju, poručili su iz bolnice.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, novinarka Nove TV i Davor Štern, energetski stručnjak DONOSI DNEVNK NOVE TV Naftni stručnjak o prijetnjama iz Petrola: "Nitko nema jake argumente, a svi imamo problem…"

Veći broj pacijenata nije zabilježen samo u Klaićevoj. Hitni prijemi diljem Zagreba su puni zbog raznih bolesti poput gripe, koronavirusa, streptokoka.

"Ja mogu reći da je situacija u Klinici gora nego ikad što se tiče ovog velikog broja djece koja dolaze zbog respiratornih simptoma. Mi smo posljednji vikend imali oko 40 posto više djece pregledane u hitnoj službi nego što ih imamo u najfrekventnijim zimskim mjesecima proteklih godina", rekla je Iva Hojsak, predstojnica Klinike za pedijatriju.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Nove TV Nogomet, Božić, sniženja... Hrvati troše kao da nema sutra: Dnevnik Nove TV provjerio koliko smo potrošili uoči blagdana

"Jako, jako je velik broj, najviše respiratorno bolesne djece. Ni moje kolege koje rade tu već više od 20 godina ne pamte ovako veliki pritisak na hitnu službu", dodala je.

Ravnatelj bolnice o borbi s bolestima

O ovoj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala s Goranom Roićem, ravnateljem zagrebačke Klinike za dječje bolesti. On je rekao da još uvijek postoji "navala" na hitni prijem i da je došlo puno djece s bolestima respiratornog sustava.

"Bolnica je dosta opterećena. U ponedjeljak, kada su nam stigla 172 pacijenta, bio je najopterećeniji dan otkad pamtimo. Imamo dovoljno liječnika, a prema potrebi ćemo pojačavati službe. U ponedjeljak su radile dodatne ambulante, njih četiri pružale su hitnu skrb", rekao je Roić.

Pročitajte i ovo Bačen kamen na automobil novinarske ekipe iz Prištine - 3 TENZIJE NA BALKANU Kamenom gađali novinarsku ekipu na Kosovu: Razbijen prozor automobila, dvoje ljudi ozlijeđeno

Ravnatelj bolnice u Klaićevoj, odgovarajući na pitanje koje je postavila Baus, je dao roditeljima bolesne djece.

"Neka potraže liječničku pomoć u slučaju da dijete ima simptome koje ne mogu sami riješiti. Apeliram i na malo strpljenja. Radimo s pola hitnog prijema jer se drugi dio uređuje i sanira, ali će svi pacijenti biti zbrinuti", rekao je Roić te dodao da problema s nedostatkom prostora nema usprkos obnovi koja je u tijeku zbog potresa.

Pročitajte i ovo Ilustracija napokon optimizam Najpoznatiji njemački virolozi proglasili kraj pandemije: "Obrana od patogena funkcionira vrlo dobro"

Također je rekao što smatra uzrokom povećanog broja pacijenata.

"Imunolozi i epidemiolozi najavili su ovakvu situaciju, odnosno tzv. 'imunosni dug'. Protekle dvije godine zbog epidemioloških mjera bilo je puno manje influence i virusnih bolesti. Popuštanjem mjera izgubili smo prirodni imunitet i virusi se sada vraćaju u nešto težem obliku", istaknuo je Roić i na kraju razgovora rekao da se u iduća tri tjedna, djelomično i zbog proslave Nove godine, očekuje velik broj respiratornih infekcija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene