Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pozadini

Hrvatski paradoks: Imamo sve više voćnjaka, a sve manje voća i morat ćemo ga uvoziti

Aktualno Galerija Voće - 2 Voće - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Voće - 1 Voće - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mandarine Mandarine Foto: Dnevnik Nove TV +0 Voćnjak Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj raste broj površina s voćnjacima, ali proizvodnja voća paradoksalno pada. U čemu je problem, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Voćke u Hrvatskoj su u punom cvatu. Iako prelijepo izgledaju, za hrvatske voćare ovaj prizor je došao prerano jer počele su cvjetati još u veljači.

Kada nije na svoja tri hektara voćnjaka, gdje uzgaja jabuke, breskve i trešnje, Snježana Borbaš iz Tenje svoje voće prodaje na tržnici. Kupcima govori kako se nada da neće ponovno doći hladno vrijeme da joj mraz ne uništi plodove.

"S obzirom na činjenicu da je vrijeme postalo vrlo varljivo, vi njih zaštitite, ali to su sve slabe zaštite. Dođu hladni dani, unište i to malo što biste trebali imati tih ranih sorti, ali generalno jabuke iz godine u godinu znaju podbaciti. Ne bude prinos koliki bi trebao biti", kaže. 

Paradoksalno je to što dok je u Hrvatskoj voća sve manje, voćarskih je površina iz godine u godinu sve više.

Najzastupljeniji su nasadi orasima na 6417 hektara, slijedi lijeska na 6107, jabuka se proizvodi na 4316, šljiva na 4173, a mandarina na 1565 hektara.

Na znanstvenom stručnom skupu pod nazivom "Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji" istaknuli su da ima nekoliko razloga za pad prinosa. Trend je prelaska na ekološku proizvodnju, a ona daje manje voća. Ima nešto i u tome da se poticaji daju za uzgoj određenih kultura, a ne za samu proizvodnju.

"Proizvodnja je u tih 10 godina s oko 250.000 tona pala na nekih 180.000 tona. Problem je s radnom snagom, a najveći su problem klimatske nepogode", rekao je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. 

Pročitajte i ovo Pogreb Ivana Musića - 14 preminuo u 83. godini Pokopan je Ivan Musić, otac prve dame Sanje Musić Milanović

Hrvatska ne proizvodi dovoljno voća za svoje potrebe.

"Žalosno je to što je Hrvatska samodostatna samo u mandarini jer se proizvede više nego što Hrvatska može potrošiti. Što se tiče kruške, trešnje, šljive, ne proizvede se ni 50 posto potreba", kaže Markota. 

Hrvati vole domaće voće. Toni Berišić iz Osijeka kaže da voće nije skupo. Marinko Tabori iz Osijeka poručuje: "Imam svoje provjerene trgovce."

Amalija Šuput kaže da kupuje jabuke, a jabuke proizvodimo taman onoliko koliko potrošimo pa ćemo osim nje i mandarine, ostalo voće, morati uvoziti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene