Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na budžet

Cijene voća i povrća eksplodirale: Nekima je cijena u mjesec dana porasla i više od 50 posto

Aktualno Galerija Krumpir Krumpir Foto: Dnevnik Nove TV Kruške Kruške Foto: Dnevnik Nove TV Tržnica Dolac - 1 Tržnica Dolac - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tržnica Dolac - 2 Galerija 1/4 >>
Hrvatska se trenutno suočava s ekstremnim rastom cijena voća i povrća na tržnicama, posebice kod proizvoda poput karfiola, poriluka, jabuka, krušaka, naranči, kelja i krumpira.

Hrvatska je u ovom trenutku među rekorderima po cijeni voća i povrća, osobito onog s tržnica. Dok su po tržnicama europskih gradova cijene rasle u skladu s inflacijom, u Hrvatskoj su doslovno galopirale. 

Dolac je pun, isto kao i riječka tržnica, a cijene, kao i obično, nikad gore.

"Evo recimo karfiol i poriluk, to je prvo što mi pada na pamet. To je trostruko skuplje nego lani", tvrdi Vlasta iz Rijeke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Kako to? HDZ oštro reagirao na Milanovićeve izjave: "Grupacija Lex Perković strahuje od neovisnog pravosuđa"

Za jabuke, i trgovci priznaju, u godinu dana poskupjele su više nego duplo.

"Od pet do sedam kuna su koštale, kila", rekla nam je Mira te dodala: "Znate što, mi smo ušli u taj euro onda kad je najgore bilo".

Cijene jabuka doslovno su eksplodirale

"Jabuke na tržnicama imaju takvu cijenu koja, zaista je skupa, ta ista jabuka u svim trgovačkim lancima, hrvatska jabuka, certificirana jabuka košta dva do tri puta manje", tvrdi Branimir Markota, predsjednik hrvatske voćarske zajednice.

Pročitajte i ovo Željko Sačić, saborski zastupnik (HS) - 1 Oporba žestoko protiv Razdor uoči glasanja: Za Milanovića je Turudić tema nacionalne sigurnosti, HDZ brani nominaciju

Kruške se mogu naći od jednog do čak tri eura, a kumpir oko euro i trideset. Za kilogram kelja traži se i tri eura, isto kao i za naranče.

"Prvo ne možete uspoređivat robu s tržnice i iz centra, to je nebo i zemlja", rekla je Ivana, razočarana cijenama.

No da su kruške, naranče, kelj i krumpir na tržnicama sada još i skuplji nego prije mjesec dana pokazuje Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi.

Porast veći od 50 posto

Kruške su u prosincu koštale manje od dva eura, a godinu kasnije gotovo 3. Razlika je to od 53 posto.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Njemačkoj Kiša ih nije zaustavila FOTO/VIDEO Masa ljudi na ulicama Berlina: Više od 150 tisuća građana ustalo je protiv mržnje

Naranče su se na kraju 2022. kupovale po euro i šezdeset osam, za godinu dana poskupjele su na 2 eura 58 centi ili 54 posto.

Kelj je s 1,61 skočio na 2,11 što je 32 posto.

A krumpir je u tom periodu poskupio 40 posto, s 0,93 na 1,30 eura.

Kruške i naranče uvozimo, pa to nije ništa čudno objašnjavaju voćari.

"Nažalost prošle godine je u Italiji, kao najvećem europskom proizvođaču kruške četitri puta bila manja proizvodnja, to se normalno odrazilo na tržište, a što se tiče naranče, to je isto uvozna roba, tako da to determinira svjetsko tržište", tvrdi Markota.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija

Krumpir je uglavnom domaći, ali i on ima razloge za skupoću.

"Ja sam lani za pola rale, to je tri tisuće kvadrata, dao za sjemenski krumpir 600 eura, sad je 1000. I šta sad? Ili saditi il ne saditi", o cijeni je rekao Dragec iz Bjelovara.

Hrvatska neslavni rekorder

Prema skoku cijena voća i povrća, osobito na tržnicama Hrvatska je među rekorderima EU-a.

Voće je prema podacima Eurostata u Hrvatskoj poskupjelo 14,5 posto, a u ostatku EU-a 9 posto. Povrće je poskupjelo još i više, čak 18 posto dok je prosjek Europske unije 10 posto.

Mnogi će reći ne gledajte cijene na tržnicama, no ondje je, bar tako tvrde trgovci sve domaće.

"U tržnim centrima se prodaje bjelosvjestsko smeće. Znači ono što nisu uspjeli prodat po Njemačkoj, Austriji, il šta ja znam gdje, onda se to dovozi tu. I ta je hrana koju oni prodaju blago ozračena radijacijom, da se ne kvari, Kruške nemaju okusa, jabuke ako nisu odavde nemaju okusa, mrkva ne valja ništa", izjavio je Senad, kupac iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Ivan Turudić i Andrej Plenković Dnevnik Nove TV pita Kome više vjerujete u priči oko Turudića, Milanoviću ili Plenkoviću? Pogledajte rezultate ankete Dnevnika Nove TV

I dok nam ovaj trgovac pokazuje da doista sam proizvodi povrće, za pakirane kruške nismo uspjeli doznati otkud stižu.

"Nisam navikla kupovat povrće u velikim centrima, to je razlika", izjavila je Marija s vjerom da na tržnicama kupuje domaće proizvode.

Domaće ili ne, svatko važe što si može priuštiti.

"Pet eura traže za blitvu. Sad ću tražiti kelj. Kelj na lešo i ribu", kaže Dubravka iz Zagreba.

Jer, između cijene i pitanja, je li domaće i mogu li si priuštiti, najvažnije se znati prilagoditi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene