Boris Miletić (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Boris Miletić (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

IDS će na izbore za Europski parlament u svibnju iduće godine izaći sa strankama GLAS i HSS, a Amsterdamskoj koaliciji pridružit će se i PGS, s kojim je IDS već ranije sklopio savez i ima zajednički klub zastupnika, odlučio je Savjet IDS-a, priopćeno je u četvrtak iz te stranke.


Sa sjednice Savjeta IDS-a, održane u srijedu u Labinu, najavljeno je i potpisivanje koalicije IDS-a s HSS-om i GLAS-om, u subotu, 8. prosinca, na kojem će uz Miletića biti i Krešo Beljak (HSS) te Anka Mrak-Taritaš (GLAS).

Vezani članci Boris Miletić Nove reakcije na jezivi transparent: "Sramota koju gledamo je logičan slijed kukavičke i opasne politike toleriranja nasilja i dodvoravanja radikalima" Boris Miletić Boris Miletić: ''Centralizirani sustav upravljanja Hrvatskom pokazao se kao promašaj. To treba čim prije mijenjati''

''Cilj je naše koalicije stvoriti snažan oporbeni blok koji se može na pravi način suprotstaviti HDZ-u i svima koji su još desnije od HDZ-a'', naveo je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

"U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj jačaju nacionalističke i radikalne opcije", ustvrdio je Miletić te dodao kako je krajnje vrijeme da se okupe i kažu – dosta.

Predsjednik IDS-a također je naveo da Hrvatska ne smije postati Poljska. Osim toga, smatra on, Hrvatska je po nizu ekonomskih pokazatelja kontinuirano najgora u Europi.

"To nema više nikakva smisla i to se mora promijeniti. Europski izbori bit će velik test za Europu, ali i za Hrvatsku. Naša koalicija predstavlja naprednu, otvorenu i razvijenu Hrvatsku. Siguran sam da će se Amsterdamska koalicija sljedećih nekoliko mjeseci širiti i da će postati najsnažnija opozicija HDZ-u“, rekao je Miletić.

Na sjednici Savjeta IDS-a donesena je i odluka da Borisa Miletića u Hrvatskom saboru početkom sljedeće godine zamijeni Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje.

"Amsterdamska koalicija strateški je projekt naših triju stranaka kojemu je cilj uspostaviti ravnotežu na hrvatskoj političkoj sceni, koja je, nažalost, ozbiljno narušena u korist desnice i radikalne desnice. S obzirom na velik interes drugih stranaka, siguran sam da se radi o stvaranju širokog oporbenog bloka, što zahtijeva puni angažman. Uz Grad Pulu tu su još i europski izbori i s obzirom na velik posao i ambicije Amsterdamske koalicije, procijenio sam da je u ovom trenutku mjesto saborskog zastupnika ispravnije prepustiti osobi koja se tom poslu može sto posto posvetiti", obrazložio je ovu odluku Miletić.

Daus je rekao da mjesto saborskog zastupnika shvaća kao priliku da se bori za interese Istre. (Hina)