Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-ja na konferenciji za novinare iznio je svoj Prijedlog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava korištenje pozdrava "Za dom spremni"


''Cilj je ovog zakona  zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom društvu'', rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su iznijeli svoj prijedlog izmjena zakona.

Vezani članci Slika nije dostupna IDS traži dopune KZ-a sa zatvorskim kaznama za fašističke simbole Slika nije dostupna Dačić izjave Grabar-Kitarović ocijenio kao grub napad na Srbiju: "Izrekla je očiglednu laž"

Prijedlogom zakona želimo u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem primjerice u Italiji, koje su se jasno i nedvosmisleno odredile prema nacizmu i fašizmu, a vrijeme je i da Hrvatska to učini", kazao Giovanni Sponza (IDS) na konferenciji za novinare u Saboru.

U Klubu smatraju da postojeće zakonsko uređenje ne rješava adekvatno tu problematiku budući da se propagiranje ustaškog režima tretira kao prekršaj.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

"Cilj je ovog zakona zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon", poručio je Sponza.

Na novinarski upit hoće li se prijedlog odrediti i prema simbolima komunističkih režima poput petokrake, Sponza je odgovorio da je antifašizam temelj suvremene Europe i da su su antifašisti u Hrvatskoj nosili petokraku. "Bilo kakvo izjednačavanje antifašizma s ustaštvom iz našeg kuta gledanja je deplasirano", kazao je .

"Zvijezda petokraka simbol je narodnooslobodilačke borbe (NOB) i ne može se izjednačavati s komunizmom", dodao je Sponza.

Što se tiče četničkih simbola, kazao je, to se podrazumijeva pod zabranom fašističkih simbola.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za suočavanje s prošlošću koje, kako je kazao, nakon 70 godina raspravlja o tome jesu li fašistički i nacistički režimi bili zlo. "To je neprihvatljivo i poražavajuće i zato danas imamo normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru", zaključio je.

Još prošlog tjedna zastupnički Klub IDS/PGS/Rl poslao je u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

IDS s partnerima traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže. Objašnjava to činjenicom da računalni sustav i mreža omogućuju brzo širenje sadržaja i njegovu dostupnost velikom broju osoba, što u pogledu propagiranja nacizma, fašizma i ustaštva smatra posebno neprihvatljivim.

Klub IDS-a svoju je zakonsku inicijativu formulirao u samo dva članka, no opširno je opisao povijesni kontekst nastanka tzv. Nezavisne Države Hrvatske, njezin karakter i politiku koju je NDH provodila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju