Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sastanku i Plenković

Sastaje se Vijeće za suočavanje s prošlošću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković nazočit će sjednici Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima do 1. ožujka iduće godine trebalo bi donijeti preporuke vezane uz imenovanje trgova i ulica, arhive, obrazovanje mladih.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

''Hrvatska se suočava s teškim posljedicama nasljeđa nedemokratskih sustava 20. stoljeća. U javnosti postoje različita tumačenja prošlosti koja nisu temeljena na znanstveno valoriziranim raspravama'', rekao je premijer Andrej Plenković prilikom osnivanja Vijeća u veljači ove godine.

Glavni je zadatak vijeća da Vladi predloži sveobuhvatne preporuke za suočavanje društva s nedemokratskom prošlošću.

Praksa isticanja simbola nedemokratskih režima nije ujednačena i regulirana, kao ni sudska praksa.

"Vladi će Vijeće prenijeti prijedloge za očuvanje kulture sjećanja, znanstveno istraživanje, prijedloge vezane uz imenovanja ulica i trgova, proučavanje arhiva i obrazovanje mladih po tom pitanju", kazao je Plenković, dodajući da će u radu Vijeća sudjelovati i politolozi i povjesničari i drugi stručnjaci te institucije poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te im je zahvalio.

"Polazišna je točka jasan otklon od svakog totalitarizma", kazao je početkom godine premijer.

Članovi su Vijeća Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je i predsjednik Vijeća, Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Ivica Lučić, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nataša Jovičić, bivša ravnateljica Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, Ivo Goldstein, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Budislav Vukas, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U Vijeću je i Mario Vinković, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Nevio Šetić, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Mladen Ančić, redoviti profesor na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, Jasna Omejec, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Marta Dragičević Prtenjača, docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Vanja-Ivan Savić, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Zakošek, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, te Tihomir Cipek, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Po završetku današnje sjednice izjavu za medije dat će predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene