Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY pokreće istragu o objavljivanju povjerljivog dokumenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije (ICTY) odlučio je pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je Hrvatska televizija objavila dijelove sadržaja povjerljivog sudskog dokumenta.

Zbog toga bi, ovisno o rezultatima istrage, javna televizija mogla biti kažnjena za nepoštivanje suda. 

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Tročlano raspravno vijeće ICTY-a pod predsjedanjem Bukonea Justicea Molotoa odlučio je narediti tužiteljstvu pokretanje istrage kojom bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do toga da na HTV-a 28. svibnja budu objavljeni dijelovi sadržaja povjerljivog "Objašnjenja optužnice" u sudskom postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, uključujući i imena sedmorice hrvatskih građana koji se u njemu spominju u okviru tzv. zločinačkog pothvata.

Raspravno vijeće Haškog suda u četvrtak je skinulo oznaku
povjerljivosti s "Objašnjenja optužnice" u kojem je tužiteljstvo prije dva tjedna, između ostalog, poimence nabrojalo Mirka Norca, Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Matu Laušića, Ivana Jarnjaka, Markicu Rebića i Juru Radića.

Raspravno vijeće je u objašnjenju odluke, uz tvrdnju da su i drugi mediji nastavili objavljivati povjerljive informacije i da je izvor tih informacija i dalje nepoznat, ustvrdilo da se "odgovorne za tako ozbiljno kršenje pravila o objavljivanju povjerljivih informacija, koji su svjesno kršili taj status povjerljivosti, može kazniti za nepoštivanje suda, sukladno pravilu 77 Pravila o postupku i dokazima" Haškog suda.

Zbog toga raspravno vijeće "upućuje Tužiteljstvo da istraži taj
slučaj, prema pravilu 77(C)(i) i postupa sukladno prema odgovarajućim odredbama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene