Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije (ICTY) odlučio je pokrenuti istragu o okolnostima pod kojima je Hrvatska televizija objavila dijelove sadržaja povjerljivog sudskog dokumenta.


Zbog toga bi, ovisno o rezultatima istrage, javna televizija mogla biti kažnjena za nepoštivanje suda. 

Vezani članci Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati Slobodan Praljak (Foto: AFP) ICTY: Neovisna istraga Praljkova samoubojstva nije utvrdila propuste u pravilima Suda

Tročlano raspravno vijeće ICTY-a pod predsjedanjem Bukonea Justicea Molotoa odlučio je narediti tužiteljstvu pokretanje istrage kojom bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do toga da na HTV-a 28. svibnja budu objavljeni dijelovi sadržaja povjerljivog "Objašnjenja optužnice" u sudskom postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, uključujući i imena sedmorice hrvatskih građana koji se u njemu spominju u okviru tzv. zločinačkog pothvata.

Raspravno vijeće Haškog suda u četvrtak je skinulo oznaku
povjerljivosti s "Objašnjenja optužnice" u kojem je tužiteljstvo prije dva tjedna, između ostalog, poimence nabrojalo Mirka Norca, Rahima Ademija, Miljenka Crnjca, Matu Laušića, Ivana Jarnjaka, Markicu Rebića i Juru Radića.

Raspravno vijeće je u objašnjenju odluke, uz tvrdnju da su i drugi mediji nastavili objavljivati povjerljive informacije i da je izvor tih informacija i dalje nepoznat, ustvrdilo da se "odgovorne za tako ozbiljno kršenje pravila o objavljivanju povjerljivih informacija, koji su svjesno kršili taj status povjerljivosti, može kazniti za nepoštivanje suda, sukladno pravilu 77 Pravila o postupku i dokazima" Haškog suda.

Zbog toga raspravno vijeće "upućuje Tužiteljstvo da istraži taj
slučaj, prema pravilu 77(C)(i) i postupa sukladno prema odgovarajućim odredbama".