Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neiskorišteni potencijal Like

Iako je gotovo sav prodan, krumpira se proizvodi 70 puta manje nego prije nekoliko desetljeća

Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lički krumpir sve traženiji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Svaki stanovnik Hrvatske godišnje u prosjeke pojede 37 kilograma prženih, a na godinu se proizvede 190 tisuća tona te namirnice. Od toga se tisuću tona proizvede u Lici, gdje je prošle godine suša uzela danak.

Željko iz Ribnika pokraj Gospića često kontrolira krumpir koji čuva u suhoj, mračnoj prostoriji. Zbog suše ga je manje, ali je i dalje kvalitetan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spaljen plamenjačom Još loših vijesti: Omiljena hrvatska namirnica ugrožena je lošim vremenom! Slika nije dostupna 20 tona manje Suša uzela svoje: I Ličani će ove godine morati kupovati krumpir!

"Nije bila dobra godina. Mi smo uspjeli malo više izvući s obzirom da nam je rijeka Lika u blizini", rekao je Željko Dukovac.

Prije pet je godina lički krumpir dobio europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla. Od tada interes za proizvodnju te namirnice polako raste. I tu se krije još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal za ostanak i opstanak mladih u Lici, u kojoj se prije 30 godina proizvodilo i do 70.000 tona krumpira, a sada tek 1000 tona.

"Lički krumpir je specifičan zbog toga što, zahvaljujući većoj nadmorskoj visini na kojoj se uzgaja i oscilacijama u temperaturi, ima više suhe tvari", rekao je Božidar Nikšić iz Savjetodavne službe Gospić.

Veći dio krumpira proizvedenog prošle godine već je prodan. Dobar je to motiv ličkim poljoprivrednicima da ga ove godine posade u još većim količinama. Više o ličkom krumpiru možete saznati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene