Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nemaju sva slavonska sela problem s demografijom. U Ernestinovu nedaleko od Osijeka broj vrtićke djece je udvostručen, pa je odnedavno organizirana i dodatna skupina. U općini kažu da je to rezultat višegodišnje politike poticanja mladih obitelji na život u Ernestinovu i Laslovu, a djece bi, poručuju, bilo još - da država ima više sluha, a manje birokracije.


U Laslovačkom vrtiću frizure, a u Ernestinovačkom konfete. Nova godina dočekuje se uz - baby boom. U pet godina broj djece je udvostručen, pa je u prosincu osnovana još jedna skupina.

Vezani članci Videozid: Dino Goleš - 3 Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

"Vrtić u Ernestinovu oformljen je u rujnu 2011. godine i tada je bilo 20-ero upisanih. Trenutno brojimo 40-ero djece", kaže odgojiteljica Mirta Junušić.

40 u Ernestinovu i 15 u Laslovu. U općini s 2200 stanovnika tako svaki 40. ide u vrtić.

"Kad kažemo boom onda mislimo da je nešto eksplodiralo brzo, ali ja mislim da je to jedan kontinuitet", ističe Matija Greif, načelnik općine Ernestinovo.

Sve je počelo 2004. godine kada je Općina državi dala zemljište za 20 obiteljskih kuća. Romana je zbog toga doselila iz Osijeka.

"Dobili smo građevinski materijal sa zemljištem, a sami smo gradili kuću", kaže Romana Deže iz Laslova.

Odlučila se i na treće dijete koje u novoj kući ima - dvije sobe.

"Jednu za spavanje i učenje, a jednu za igranje".

Općina subvencionira vrtić i prijevoz, kupuje bilježnice, a pomaže i kod troškova pogreba. Izgrađena je i infrastruktura.

Mladih obitelji bilo bi više da je izgrađeno i drugo naselje. Općina je državi dala još dva hektara zemljišta, no birokracija je sve zaustavila.

"Moram reći da je u Laslovu trajalo 5 godina, a u Ernestinovu to nažalost nije nikada zaživjelo", kaže načelnik Općine.

Problem je i parcela za novi, veći vrtić. Općina je državi spremna i platiti, no odgovora - još nema.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju