Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat politike poticanja mladih obitelji

I to je moguće: U srcu Slavonije baby boom unatoč opstrukciji državne birokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemaju sva slavonska sela problem s demografijom. U Ernestinovu nedaleko od Osijeka broj vrtićke djece je udvostručen, pa je odnedavno organizirana i dodatna skupina. U općini kažu da je to rezultat višegodišnje politike poticanja mladih obitelji na život u Ernestinovu i Laslovu, a djece bi, poručuju, bilo još - da država ima više sluha, a manje birokracije.

U Laslovačkom vrtiću frizure, a u Ernestinovačkom konfete. Nova godina dočekuje se uz - baby boom. U pet godina broj djece je udvostručen, pa je u prosincu osnovana još jedna skupina.

Pročitajte i ovo Kalinovac - 1 Sve manje novorođenih Demografske muke Hrvatske: "Na upisima u prvi razred nekad smo imali 18-ero djece, a sada njih - devetero" Demografska katastrofa u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Nije dobro Alarmantni podaci! Demografi kažu da je ovo gore od najgorih očekivanja: "Sada se moramo baviti vatrogasnom politikom"

"Vrtić u Ernestinovu oformljen je u rujnu 2011. godine i tada je bilo 20-ero upisanih. Trenutno brojimo 40-ero djece", kaže odgojiteljica Mirta Junušić.

40 u Ernestinovu i 15 u Laslovu. U općini s 2200 stanovnika tako svaki 40. ide u vrtić.

"Kad kažemo boom onda mislimo da je nešto eksplodiralo brzo, ali ja mislim da je to jedan kontinuitet", ističe Matija Greif, načelnik općine Ernestinovo.

Sve je počelo 2004. godine kada je Općina državi dala zemljište za 20 obiteljskih kuća. Romana je zbog toga doselila iz Osijeka.

"Dobili smo građevinski materijal sa zemljištem, a sami smo gradili kuću", kaže Romana Deže iz Laslova.

Odlučila se i na treće dijete koje u novoj kući ima - dvije sobe.

"Jednu za spavanje i učenje, a jednu za igranje".

Općina subvencionira vrtić i prijevoz, kupuje bilježnice, a pomaže i kod troškova pogreba. Izgrađena je i infrastruktura.

Mladih obitelji bilo bi više da je izgrađeno i drugo naselje. Općina je državi dala još dva hektara zemljišta, no birokracija je sve zaustavila.

"Moram reći da je u Laslovu trajalo 5 godina, a u Ernestinovu to nažalost nije nikada zaživjelo", kaže načelnik Općine.

Problem je i parcela za novi, veći vrtić. Općina je državi spremna i platiti, no odgovora - još nema.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene