Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Županijski sud u srijedu će razmatrati novi prijedlog obrane Ive Sanadera, koja je kao jamstvo za izlazak bivšeg premijera iz istražnog zatvora umjesto dijela obiteljske vile Sanaderovih u Kozarčevoj u ponedjeljak ponudila ured odvjetnika Krešimira Krsnika.


Izvanraspravno vijeće o novom će jamstvu raspravljati na sjednici koja počinje u srijedu u podne.Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je da je Sanaderova obrana povukla raniji prijedlog o upisu založnog prava na trećinu kuće u Kozarčevoj, koja nije imala urednu dokumentaciju, ponudivši u zamjenu Krsnikov šesterosobni stan u Boškovićevoj ulici u središtu Zagreba preuređen u odvjetnički ured.

Vezani članci Slika nije dostupna Čitanjem dokumentacije nastavilo se suđenje Ivi Sanaderu Slika nije dostupna SLUČAJ PLANINSKA 'Odluku o kupnji zgrade potpisala je Jadranka Kosor'

Odvjetnik Krsnik, posljednje pojačanje u Sanaderovu pravnom timu, svoju je nekretninu već nudio kao sudsko jamstvo kada je iz istražnog zatvora trebao izaći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je u konačnici pušten uz jamstvo u gotovini za što je kredit navodno digao njegov drugi odvjetnik Marijan Hanžeković.

Uz Krsikov ured za Sanaderovu obranu sa slobode ostaju ranije ponude za kuću bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, stan Mirjane Sanader u Splitu, stanove nekadašnjih HDZ-ovh saborskih zastupnika Jerka Rošina i Maria Zubovića te Jerka Duška Suić.

Obrana ponovno tvrdi da je vrijednost svih ponuđenih nekretnina preko 12,4 milijuna kuna koliko je kao iznos jamčevine odredio Vrhovni sud.

Dio kuće u Kozarčevoj nema građevinsku dozvolu

Posljednji put sud je o Sanaderovoj jamčevini, koja je više puta odbijena upravo zbog neuredne dokumentacije ponuđenih nekretnina, trebao odlučivati 16. studenoga. No, Uskok je sudu tada dostavio dokumentaciju iz koje proizlazi da potkrovni dio dvoetažnog stana u Sanaderovoj vili u Kozarčevoj nema građevinsku dozvolu.

To je ročište zakazano nakon što je Vrhovni sud prihvatio Uskokovu žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog od 27. listopada prema kojoj se Sanader može braniti sa slobode uz upis hipoteke na dio nekretnine u Kozarčevoj i ostale ranije ponuđene nekretnine.

Prihvaćajući žalbu Uskoka Vrhovni sud je zauzeo stav da sudski vještak pred Županijskim sudom mora detaljnije procijeniti koliko na vrijednost ponuđenih nekretnina utječe činjenica što Bebićeva kuća nema uporabnu dozvolu, ali i činjenica da trećina obiteljske vile Sanaderovih u Kozarčevoj ulici nije etažirana. Također, Vrhovni je sud zaključio da su cijene nekretnina pale u odnosu na 2011. godinu, iako je procijenjena vrijednost ponuđenih nekretnina jednaka ranijoj procjeni.

Ranije prihvaćanje jamčevine nije značilo da Sanader automatizmom izlazi iz Remetinca u kojem je, bez prestanka, od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.


Novo jamstvo u istom iznosu odredio je Vrhovni sud ukinuvši 1. listopada nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Prije izlaska na slobodu slijedi upis hipoteka i obećanje da će se pridržavati mjera opreza

Prije Sanaderova mogućeg puštanja na slobodu odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda najprije mora postati pravomoćna, odnosno u slučaju žalbi neke od strana treba ju potvrditi Vrhovni sud. Tek tada u zemljišne se knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba biti pozvan na Županijski sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema naputku Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati predmetnoj sutkinji.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Sanader bivše stranačke kolege pozdravio u sudnici: Bok dečki!

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik - za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook