Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi prihvatili poziv

I Gotovina u Vijeću za domovinsku sigurnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, bivši savjetnici predsjednika Mesića i Josipovića, HDZ-ovi i SDP-ovi članovi zajedno će surađivati u Vijeću za domovinsku sigurnost.

To savjetničko tijelo okupila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a prvi sastanak moguć je već za dva tjedna.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Boris Jokić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Skupljaju se mandati Hoće li Plenković žrtvovati vjerne partnere? "Političari nikada ne bi trebali raditi ono što često rade u Hrvatskoj"

Umirovljeni generali, nekad čelni ljudi Oružanih snaga, zapovjednici i ratni suborci - sve njih okupit će Kolinda Grabar Kitarović u novom Vijeću za domovinsku sigurnost.

Iz Ureda predsjednice danas su nam rekli kako su svi članovi koji su bili pozvani na razgovor s predsjednicom prihvatili njezin poziv. No, prvi datum sastanka, kao i njegovu temu još uvijek nisu dogovorili.

Članovi Vijeća trebali bi surađivati bez obzira na - stranačku opredijeljenost i politiku. Bilo bi to savjetničko tijelo. Među 20-ak odabranih imena i ona su Mladena Markača i Ante Gotovine.

'Generali Gotovina i Markač, su hrvatske vrijednosti. Nisu u Vijeću samo oni nego je tu 14 generala, 2 ministra obrane. To je ono što Hrvatska ima i na to moramo biti ponosni. Priča je otvorena za sve', rekao je Damir Krstičević, umirovljeni general.

Ante Kotromanović o napadima na Gotovinu: Teško je to doživio

Uz predsjednicu, bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović - jedina je žena među njima. 'Priželjkujem da ono što će biti rezultat tog think thanka unutar Vijeća - bude na svim razinama prihvaćeno kao nešto nadstranačko i nešto što može biti u interesu sigurnosti Hrvatske', kaže Antunović.

Vlatko Cvrtila savjetovao je Stjepana Mesića. Sada će na sličan način pomoći aktualnoj predsjednici. Poziv s Pantovčaka nije odbio ni SDP-ovac Zlatko Gareljić, nekad Josipovićeva desna ruka za pitanje obrane.

'To je izuzetno važno političko pitanje. Nema pitanja koje nema taj politički karakter, ali je kudikamo značajnija sigurnost građana društva i države nego su stranačka pitanja', rekao je je Gareljić.

Svi oni - volontirat će. Vijeće za Domovinsku sigurnost, sastajat će se najvjerojatnije jednom na mjesec. Naši sugovornici priznaju da mnoge odluke, bez dogovora s Vladom, neće moći donijeti. No, predlagat će, kažu, inicijative o kojima se drugi u državi ne usude progovoriti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene