Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBROVOLJNO DARIVANJE

Nedostaje nekih krvnih grupa: Zavod za transfuziju poslao važan apel građanima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zbog nadolazećeg blagdana Sveta tri kralja, kada se ne prikuplja krv, i trenutačnog smanjenja zalihe krvi krvne grupe A pozitivne, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) pozvao je građane na darivanje krvi kao prevenciju.

"Čim imamo jedan neradan dan, odmah apeliramo i zovemo građane da daruju krv onim zalihama koje su trenutačno niže", rekla je ravnateljica HZTM-a Irena Jukić.

Dodala je da Zavod trenutačno nije u situaciji da krvi nedostaje, ali su smanjene zalihe te se bliži blagdan kada se ne prikuplja krv.

Trenutačno su niže zalihe krvne grupe A pozitivne te krvnih grupa s negativnim Rh faktorom.

Nedostajanje zaliha krvnih grupa ovisi o trenutačnoj potražnji te, kako je Jukić kazala, u transfuziji nema nikad 100 posto sigurnosti niti pouzdanosti da će svega biti.

Pročitajte i ovo Umirovljenici o Vladinom poklonu - 3 SVE NA JEDNOM MJESTU Malo dobrih vijesti za umirovljenike: Kome stiže povećanje mirovine i kako do njega, pogledajte detalje i rokove

"Pacijenti su ti koji diktiraju stanje zaliha - trenutačno je pojačani trend potražnje krvne grupe A pozitivne, a ovo je prevencija", rekla je Jukić.

Građani mogu darivati krv svaki radni dan i subotom od jutra do večeri u Petrovoj tri u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TROŠAK PADA NA BOLNICE Više od 60 lijekova odlazi s popisa skupih lijekova HZZO-a: "Dovodi se u pitanje nastavak liječenja pacijenata"

Za darivanje krvi potrebno je da se osoba dobro osjeća, da je dovoljno mlada (od 18 do 65 godina starosti), da ima više od 55 kilograma tjelesne težine.

Prije darivanja krvi obavi se i kratki liječnički pregled te pregled hemoglobina.

Također naglašava da osoba prije darivanja treba nešto pojesti i popiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene