Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Tužbe protiv banaka

HUB osudio medijske nastupe Gorana Aleksića i Udruge Franak kojima ''manipuliraju javnošću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga banaka ističe da saborski zastupnik Goran Aleksića i Udruga Franak manipuliraju javnošću kada pozivaju korisnike kredita na podnošenje tužbi protiv banaka, namjerno prešućujući da će ti postupci biti dugotrajni, složeni, neizvjesni i skupi.

Nakon što su iz udurge Franak pozvali korisnike koji su kredite u švicarskim francima konvertirali u euro da krenu putem privatnih sudskih procesa i da zatraže svoj nezakonito oteti novac, javila se i Hrvatska udruga banaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nepovoljna odluka Sud Europske unije donio presudu o kreditima u švicarcima: Neće se svidjeti korisnicima Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 odluka i o mjerama Ustavni sud odbio tužbe banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamate u francima

''Hrvatska udruga banaka najoštrije osuđuje medijske nastupe saborskog zastupnika Gorana Aleksića i Udruge Franak, u kojima manipuliraju javnošću i pozivaju korisnike kredita na podnošenje tužbi protiv banaka, namjerno prešućujući da će ti postupci biti dugotrajni, složeni, neizvjesni i skupi.

Gotovo svakodnevne medijske objave pojedinačnih sudskih odluka u kojima se analiziraju određeni stavovi, redovito parcijalni i izvučeni iz konteksta, osim dodatnog pritiska na sudove, istovremeno omogućavaju da neke interesne skupine, pozivajući se na zaštitu potrošača, ostvaruju osobne koristi.

Ostaje pitanje je li Udruga Franak spremna odgovarati za štetu koju bi potrošači mogli pretrpjeti u postupcima na koje ih Udruga Franak tako učestalo i gorljivo poziva.

Na taj način vrši se nedozvoljen pritisak na sudove, o čemu su se ovih dana izjašnjavali i predstavnici pravosudne vlasti RH.

Još jednom ističemo da je Rješenjem Vrhovnog suda na koje se poziva Udruga Franak, postupak vraćen na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu, ali time nije prejudiciran konačni ishod pojedinačnih postupaka.

Nužno je istaknuti da su sve konverzije kredita izvršene u skladu s obvezama banaka temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju. Hrvatske banke poštuju načela zaštite potrošača, no ukazuju na to da se mora poštivati vladavina prava i time ostvariti pravna sigurnost poslovanja, ne samo banaka nego i cjelokupnog gospodarstva'', priopćili su iz HUB-a.

Podsjetimo, čelnici udruge Franak pozvali su sve dužnike u švicarskim francima, uključujući i korisnike konvertiranih kredita, da hitno i neodložno potraže odvjetnike, tuže banke i zatraže svoj preplaćeni novac, s obzirom na to da već 13. lipnja potraživanja za preplaćene kamate ulaze u zastaru, dok se preplaćeni tečaj može potraživati do 2023. godine.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene