Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedino podržavaju Rehnov prijedlog

HSP neće podržati sporazum sa Slovenijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSP neće podržati arbitražni sporazum sa Slovenijom koji je jučer u Banskim dvorima predstavljen parlamentarnim strankama, jer ga smatra nepovoljnijim od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Olija Rehna, izjavio je danas saborski zastupnik pravaša Danijel Srb.

'Kada je u pitanju rješavanje graničnog spora, prijedlog arbitražnog sporazuma je nepovoljan i HSP ga neće prihvatiti. Možda je povoljniji s gledišta pristupa Hrvatske u EU, ali nije povoljan s gledišta rješavanja spora sa Slovenijom', kazao je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. U taj je sporazum, rekao je, očito uložen veliki trud uz velika očekivanja i Hrvatske i Slovenije, ali, naglasio je, i uz veliku razliku u odnosu na prvi Rehnov prijedlog, koji je za HSP i dalje jedini prihvatljiv. Pravašima je neprihvatljivo da se po prijedlogu arbitražnog sporazuma sastav arbitražnog suda, ne uspiju li se obje strane dogovoriti, bira s popisa koji bi sastavljala Europska komisija, a ne Međunarodni sud pravde u Haagu. Naime, prvi Rehnov prijedlog predviđao je da se suci biraju iz redova onih sa suda u Haagu, dok prijedlog hrvatske i slovenske Vlade, u slučaju da se ne uspiju dogovoriti, predviđa da suce imenuje čelnik suda u Haagu, ali s popisa koji bi odredili predsjednik i povjerenik Europske komisije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Govor uoči slovenskog Dana državnosti Pahor: "Arbitraža je važeća i pravno obvezujuća" Slika nije dostupna Slovenska oproba protiv arbitraže Jelinčić: Naš slabašni premijer pristaje na ucjene

>> Oporba odbila sporazum: Kosor se boji nove blokade

'To (suci) bi vjerojatno bili istaknuti pravni stručnjaci, ali ne oni sa suda u Haagu koji su stručni za ovo područje, nego, moguće, stručnjaci za neku drugu problematiku', rekao je Srb. Nejasno mu je što znači engleski termin 'junction', koji se u predloženom sporazumu koristi za moguću vezu Slovenije s otvorenim morem, odnosno kakav ishod može imati za rješenje graničnog spora. 'Kada se sagleda cjelina tog sporazuma, prvi i drugi Rehnov prijedlog te cijela kronologija odnosa sa Slovenijom, nalazimo se u situaciji da svaki put imamo nepovoljniji prijedlog', ocijenio je Srb. Na jučerašnjem sastanku u Banskim dvorima, na kojemu je saborskim strankama predstavljen sporazum, ozračje između HDZ-a i SDP-a nije, kaže, bilo takvo da može ishoditi konstruktivan prijedlog. 'Bio sam neugodno iznenađen visokim stupnjem destrukcije i izbjegavanja odgovornosti u pristupu ovom prijedlogu. Ne znam što će se sutra dogoditi na razgovorima između premijerke Kosor i predsjednika SDP-a, ali mislim da ozračje nije takvo da će donijeti određenog ploda', rekao je Srb. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene