Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od mržnje do ljubavi

"Ponašate se kao u balkanskoj krčmi", "Naš generalni guverner": Tako je o premijeru nekad govorio Hrvoje Zekanović, koji ga od danas podržava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci Hrvoje Zekanović objavio je da je od danas dio vladajuće većine.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović objavio je da je od danas dio vladajuće većine u Saboru te da podržava Vladu Andreja Plenkovića. Pristupio je Hrvatskoj demokršćanskoj stranci (HDS) te navodi kako se hrvatska oporba svela na "ravnozemljaše i ljevičare koji ništa ne rade".

"Ja sam od danas dio vladajuće većine. Od danas ću podržavati vladajuću većinu, odnosno Vladu Andreja Plenkovića", rekao je Zekanović. Iako je ljubav Zekanovića i Plenkovića vidljiva već duže vrijeme, nije uvijek tako bilo. Nekad je Zekanović oštro govorio o premijeru, a mi smo izvukli samo neke njegove vatrene govore.
Zekanović je 2020. godine na svom Facebooku napisao:

„Labud crni Andrej
Dakle, tko je kriv Andreju Plenkoviću za gubitak predsjedničkih izbora? Bit će mu krivi svi osim njega samog, koji je odmakom od glasača koji su prošli put glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović najzaslužniji za njezin poraz! 
Napominjem da sam prije 5 godina aktivno sudjelovao u njezinoj kampanji dok me nije otjerala politika Andreja Plenkovića.
Možda je sve ovo dio Plenkovićeve taktike da se protiv lijevog Milanovića prikaže suverenistom i desnim predsjednikom Vlade. Andrej Plenković zna da bez SDP-a jednostavno nema HDZ-a, a kada postoji "prijetnja" da će "komunisti" preuzeti vlast, HDZ postaje utočište.
Je li mi žao što mu se sada klima stolica? Naravno da nije. Jedino mi je žao svih onih 900 000 koji su glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović, jer su u njoj zbog straha od Milanovića vidjeli jedinu slamku spasa. Ona je također kriva za svoj neuspjeh, ne zaboravimo da je ona po svim ključnim političkim temama u svom mandatu bila politički istomišljenik SDP-a: Istanbulska, Marakeški, Vučić... pa se zamjerila svojim glasačima od prije 5 godina. Ne smijemo zaboraviti ni bliskost s Milanom Bandićem koja joj je također jako naštetila. Za nju osobno mislim da je ovo najbolji scenarij, jer se izdaleka vidi da joj treba odmor od visoke politike.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović Povećala se vladajuća većina Zekanović ušao u HDS pa opalio po oporbi: "Svela se na ravnozemljaše i ljevičare koji ništa ne rade"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSTAVIO JOŠ JEDNU MOGUĆNOST Zekanović napustio dvoranu kad je počeo govor predsjednika Republike: ''Ili ćemo Plenković i ja u zatvor ili će Milanović u ludnicu''


Neka ovo bude opomena svima onima koji misle da se s nevjerodostojnom politikom koja je iznevjerila glasače desnice može osvojiti vlast, bez obzira na broj onih koji će birati manje lošeg kandidata. Ove činjenice su svjesni svi u HDZ-u, počevši od Plenkovića, a to su već u izbornoj noći istaknuli Kovač i Brkić.
Zato ćemo mi, Suverenisti, pružiti u hrvatskoj politici ono čega nema kod Andreja Plenkovića! O kandidatu neoliberalne ljevice nema smisla trošiti riječi, on će već naći način da nas ponovno iziritira
", napisao je Zekanović.

Generalni guverner Plenković

U prosincu 2020. u Saboru je Zekanović prozvao premijera Andreja Plenkovića da upravlja Hrvatskom ne vodeći računa o njenoj suverenosti jer je, kako je rekao, Hrvatska svoj suverenitet prebacila na EU.

"Naš generalni guverner Plenković, koji upravlja dominionom, našom Hrvatskom, ne vodi računa o suverenosti naše države, jer da vodi napravio bi jednu stvar na koju su mu Hrvatski suverenisti ukazali", rekao je Zekanović.

Mjesec dana prije isto 2020. godine u Saboru je također napao Plenkovića, prozvavši ga zato što je tipkao po mobitelu tijekom izlaganja Bartulice.

Kao u balkanskoj krčmi

"Jesam li ja to dobro vidio? Vi se igrate po mobitelu u Saboru za govornicom dok se zastupnik obraća? Ponašate se kao da ste u balkanskoj krčmi, trebate poštivati svakog zastupnika", poručio je Zekanović premijeru, koji mu je poručio kako se on za razliku od njega nije bavio Corona pivom, aludirajući na Zekanovićevu objavu na Facebooku.

"Vi ste čovjek velikih talenata, elokventan, znate jezike, možete nas lijepo predstavljati u Europi, a vi dođete ovdje i ponašate se kao u balkanskoj krčmi, nemate se što igrati mobitelom za govornicom", odgovorio je Zekanović.

Vjerojatno je glasao za Stranku za Jugoslaviju Veljka Kadijevića

U listopadu 2019. posvađao se s Gordanom Jandrokovićem nakon što je većinu svoje slobodne rasprave na početku zasjedanja Sabora posvetio kritiziranju premijera Andreja Plenkovića. Govorio je o slavljenju 22. travnja 1990. godine, prvih demokratskih izbora.

"Tog se dana u obitelji Zekanović slavilo jer je i moj pokojni otac bio jedan od utemeljitelja HDZ-a, za razliku od obitelji Plenković u kojoj se tog dana nije slavilo, kao ni u obitelji Bernardić, ni u obitelji Milanović, ni u mnogim drugim obiteljima. Tog jutra je obitelji Zekanović podmetnut požar upravo zbog pobjede tog HDZ-a, ja kao momak uspio sam izvući roditelje iz kuće i spriječiti tragediju", ispričao je Zekanovi dodajući: "U to vrijeme Andrej Plenković nije glasovao za HDZ, nije ni bi član. Vjerojatno je glasao za stranku SKJ – Stranka za Jugoslaviju Veljka Kadijevića. On je glasovao za nju. Plenković mene proziva da mi je HDZ darovao mjesto na listi, meni je HDZ dugovao za sve ono što je moj otac napravio u toj stranci, u koju se rano razočarao pa je napustio. Oni koji imaju empatiju prema HDZ-u iz 90-ih godina  moraju znati da današnji HDZ, odnosno Plenković, nemaju veze s tom strankom", poručio je Zekanović tada u Saboru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene