Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRAVO!

Hrvatski učenici osvojili zlato i srebro na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Hrvatske, učenici do 17 godina, i ove su godine sudjelovali na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi EOES (European Olympiad of Experimental Science) te osvojili zlatne i srebrne medalje, izvijestili su u petak sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ovogodišnje natjecanje trebalo se održati u mađarskom gradu Szegedu, no zbog pandemije i nemogućnosti putovanja učenici su eksperimentalne zadatke iz prirodoslovlja rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Natjecanje se održavalo od 9. do 14. svibnja, a sudjelovalo je oko 120 učenika iz 19 zemlja članica Europske unije, priopćeno je iz PMF-a.

Od 38 timova, timovi hrvatskih učenika zauzeli su šesto i sedmo mjesto. U hrvatskim timovima su bili učenici koji su prošli selekciju putem školskih, županijskih i državnih natjecanja te dodatnog testiranja na PMF-u.

Zlatnu medalju osvojio je tim B - u kojem su bili Borna Perković, učenik splitske III. gimnazija te Lovro Mirković i Jelena Glasovac, učenici zagrebačke XV. gimnazije.

Srebrnu medalju osvojio je tim A - u kojem su bili Filip Vučić, učenik zagrebačke I. gimnazije te Petar Jukić i Nika Tretinjak, učenici zagrebačke XV. gimnazije.

Europska prirodoslovna olimpijada je natjecanje namijenjeno učenicima mlađim od 17 godina koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja. Nakon održanih natjecanja na testiranje se pozivaju učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF-a) Sveučilišta u Zagrebu: Tajana Begović (kemija), Andreja Lucić i Petra Cvjetko (biologija) i Krešo Zadro (fizika).

Sudjelovanje hrvatskih timova učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene