Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HBK o izborima:

Biskupi pozvali vjernike na savjesno glasovanje i preuzimanje odgovornosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskupi smatraju da, buduća hrvatska predsjednica ili predsjednik, treba biti moralni autoritet i savjest društva, a u okolnostima teške gospodarske krize, očekuju da se svojim autoritetom snažno zauzme za pronalaženje izlaza iz gospodarskih poteškoća u koje svakodnevno sve dublje tonemo.

Hrvatski katolički biskupi pozvali su vjernike i sve ljude dobre volje da na izborima za predsjednicu ili predsjednika Republike Hrvatske glasuju savjesno i odgovorno te preuzmu osobnu odgovornost za općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša Dražen Kutleša Novi zagrebački nadbiskup prvi put se pojavio u javnosti: Bozaniću zahvalio posebnim poklonom Slika nije dostupna TRaže snažniji angažman Biskupi Hrvatske i BiH: Očekujemo od politike da smanji odlazak ljudi u bijeli svijet

'Povodom izbora za predsjednika/predsjednicu Republike Hrvatske, koji će se održati 28. prosinca ove godine, mi - katolički biskupi - želimo s vama, članovima Božjega naroda, ali i sa svim ljudima dobre volje, podijeliti svoja promišljanja te vas pozvati da, dajući savjesno i odgovorno svoj glas, osobno preuzmete odgovornost za općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskome društvu', stoji u poruci što su je u srijedu hrvatskim biračima uputili katolički biskupi - članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Biskupi ističu kako je političko djelovanje, kao oblik neposredne skrbi za zajedničko dobro, časno i prijeko potrebno služenje u zajednici jer ljudsko društvo ne može biti dobro uređeno ni plodno, ako u njemu nije prisutna zakonita vlast, koja osigurava red i pridonosi, u dovoljnoj mjeri, ostvarenju općega dobra što, navode, stoji i u Katekizmu Katoličke Crkve.

'Dajući svoj glas osobi koja, po vašem uvjerenju, svojim životom i javnim djelovanjem najviše utjelovljuje mudrost, razboritost i odlučnost u vođenju državničkih poslova, ne samo da ostvarujemo Ustavom RH zajamčeno biračko pravo nego, kao građani i vjernici, izražavamo i svoju ljubav koju gajimo prema Domovini', poručuju biskupi i dodaju da, ispunjavajući svoju građansku i vjerničku dužnost, izražavamo i zahvalnost svim prethodnim naraštajima koji su nam svojim životom i žrtvom omogućili da uživamo blagodati nacionalne suverenosti u ozračju istinske slobode.

Biskupi smatraju da, buduća hrvatska predsjednica ili predsjednik, već po odgovornosti službe koju obnaša, treba biti moralni autoritet i savjest društva, a u okolnostima teške gospodarske krize, očekuju da se svojim autoritetom snažno zauzme za pronalaženje izlaza iz gospodarskih poteškoća u koje svakodnevno sve dublje tonemo, te ojača diplomaciju, naročito gospodarsku.

Izražavaju nadu da će se buduća predsjednica ili predsjednik države koja je članica Europske unije, pridružiti pozivu što ga je papa Franjo uputio za nedavna posjeta Europskome parlamentu u Strasbourgu, te svojim primjerom prednjačiti u zauzimanju za prava obespravljenih, osobito siromašnih, upozoravati na nužnost promjene mentaliteta, odbacujući funkcionalističke i privatističke modele koji neizbježno vode u 'kulturu odbacivanja' i snažnije zahtijevati uspostavu pravednije raspodjele dobara i osiguravanje dostojanstvenog rada. Jer, ističu biskupi, bez socijalne osjetljivosti nema ni razvoja društva u cjelini.

Podsjećaju da je Sveti Otac naglasio kako je 'došao trenutak za zajedničku izgradnju Europe koja se ne vrti oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskoga života, odnosno oko neotuđivih vrednota, Europe koja je nositeljica znanosti, umjetnosti, ljudskih vrednota, ali i vjere, Europe koja gleda na čovjeka, koja ga brani i štiti, osobito obitelj, temeljnu stanicu i dragocjeni element svakoga društva, pozvani smo kao vjernici poduprijeti programe onih predsjedničkih kandidata koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života'.

'Čudno je da netko prijeti da neće dopustiti referendum, to podsjeća na totalitarizam'

Od državnoga poglavara biskupi očekuju da poštuje vjersku slobodu, slobodni izbor vjerskog odgoja i pravo na priziv savjesti, te da 'u svjetlu sve naglašenijih ideoloških prijepora u Republici Hrvatskoj nedvosmisleno osudi sve zločine bez razlike kada i u ime koje ideologije su počinjeni. Za biskupe je 'od iznimne važnosti da se predsjednik/predsjednica Republike zalaže i za iznošenje cjelovite istine o Domovinskome ratu te gaji poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima zauzimajući se za ostvarivanje njihovih pravednih zahtjeva'.

Na međunarodnoj razini, ističu, budući državni poglavar treba se zauzimati i boriti za interese svih hrvatskih građana i njihove države, a Hrvate koji žive u drugim državama doživljavati kao važan čimbenik u ostvarivanju dobrih međunarodnih odnosa i zauzimati se za njihova politička i kulturalna prava.

Za biskupe je odluka birača da ne izađe na izbore određeni oblik glasovanja kada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime i neizbježno trpimo posljedice tih odluka i zato pozivaju birače da se dobro informiraju o programima predsjedničkih kandidata te da, dajući glas određenoj osobi, njoj izražavaju povjerenje i na stanovit ju ovlašćuju da ih zastupa idućih pet godina.

Apeliraju i na predsjedničke kandidate da u predizbornoj kampanji sačuvaju osobno dostojanstvo i čast izbjegavajući neprimjereno i nekorektno postupanje prema političkim protivnicima i tako na najbolji način očituju svoju prikladnost za obnašanje te odgovorne državničke službe. Biskupi očekuju i da sredstva društvenoga komuniciranja u predizbornoj utrci ispune svoje poslanje s visokim standardima profesionalnosti, poštuju blagdanske dane i na taj način očituju visoku razinu tolerantnosti i demokratičnosti.

'S dubokim pouzdanjem u Božje čovjekoljublje i njegovu bezgraničnu ljubav koju nam očituje upravo u božićnim danima, pozivamo vas da nam se pridružite u molitvi za slogu i napredak naše Domovine i preporučimo ju zagovoru One koju vjekovima nazivamo Advocata Croatiae, Odvjetnicom Hrvatske, da bismo mogli što odgovornije i savjesnije pristupiti predstojećim predsjedničkim izborima', stoji na kraju poruke biskupa HBK. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene