Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) je zbog nedavne prijetnje bombom osoblju i bolesnicima zadarske bolnice i treći put pisala Anti Šprlji, ministru pravosuđa.


HUBOL je ministru pravosuđa pisao već dvaput, ali odgovore nisu dobili. Na posljednje pismo su se odlučii nakon što je alkoholizirani muškarac u zadarskoj bolnici osoblju i pacijentima prijetio bombom, nakon čega je protiv njega podnesena samo prekršajna prijava. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Dramatičan apel liječnika: "Umirujuće poruke da je sustav daleko od kolapsa jednostavno nisu istinite" Andrija Jarak razgovara s Ivanom Šmit - 1 Predsjednica HUBOL-a o mjerama za Kolonu  sjećanja: "Tko god je dao blagoslov ovakvom dokumentu očito nema hrabrosti priznati da je epidemija izmakla kontroli"

"U više smo vam navrata predložili promjenu Kaznenog zakona, na način, da se u 87. stavku 3. iza riječi 'samouprave' dodaju riječi "službenik u javnim službama" te u članku 315. stavku 1. iza riječi 'sloboda' dodaju riječi 'službenika u javnim službama'. Također smo u više navrata tražili striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama", kaže se u pismu HUBOL-a te se dodaje da je vidljivo kako se ti članci sustavno ne provode, za što odgovornim smatraju upravo Šprlju.

"Unatoč činjenici da su agresija i prijetnje poprimile svakodnevni ritam, svekolika javnost se nad navedenim incidentima zgraža kada oni dospiju do medija, no trenutak kratko traje, nasilnik vrlo brzo bude pušten na slobodu s minimalnom ili gotovo nikakvom kaznom, a nadležne institucije ne čine apsolutno ništa kako bi se tome stalo na kraj. Kako kazne nema, niti je bilo koja državna institucija poradila na zaustavljanju ovakvog opasnog obrasca ponašanja, u javnost gotovo da se otvoreno šalje poruka kako je ovakvo postupanje prema medicinskim djelatnicima prihvatljivo. Upravo se u toj činjenici, poštovani gospodine ministre, nalazi prvenstveno Vaša odgovornost", poručuje HUBOL, upozoravajući da bi uporno ignoriranje njihovih upozorenja vrlo brzo moglo rezultirati težim stradavanjem zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika "čak i sa smrtnim ishodom jer prijetnje vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima nisu bezazlene".

"Zbog svega navedenog liječnici i drugi zdravstveni djelatnici izgubili su vjeru u promjene, te sve češće i u sve većem broju napuštaju zdravstveni sustav koji se polako bespovratno urušava, a nadležne institucije ne pronalaze mehanizme za njegovo očuvanje", poručuju iz HUBOL-a, dodajući da je to poražavajuće za pravosuđe, a sramotno i tragično za sve one koji mogu, ali ne poduzimaju ništa.