Zbog sve većeg problema s alkoholom na bocama bi se uskoro moglo naći veliko upozorenje o štetnosti, kao i na cigaretama. Dodajmo još k tome i da u Hrvatskoj gotovo nitko ne kontrolira mlade koji bez problema kupuju alkohol.


U hrvatskim kafićima sve se toči. I sve se pije. No, dok u kafićima uglavnom paze i ne toče alkohol maloljetnicima, u trgovinama to i nije slučaj.

Vezani članci Rusi i alkohol Rusi i alkohol nisu dobra kombinacija, što jasno pokazuju njihove objave na internetu Anne Hathaway (Foto: Profimedia) Sunce, vinogradi i litre dobrog vina: Raj po mjeri slavne oskarovke koja se odrekla alkohola - na neko vrijeme

S 200.000 alkoholičara, Hrvatska je u europskom vrhu. Ne iznenađuje ta brojka ni struku, ali zabrinjava.

Dražen je pio 14 godina. Svaki dan. Danas pomaže drugima. 'Nitko ne primijeti da netko ima problem s alkoholom, da je ovisnik o alkoholu dok ne prođe granicu od umjerenog potrošača do ovisnika. To je teška, neizlječiva bolest', kaže Dražen iz Kluba liječenih alkoholičara Bjelovar.

Liječnici stoga apeliraju - o alkoholu postaje ovisna svaka osoba koja pije više od dva pića na dan. Pod jednim se smatra 2,5 decilitra piva. 2 decilitra vina. Ili 0,3 decilitra žestokog pića.

Mladi zamjeraju policiji što ih se kažnjava zbog alkohola

'Sve što je preko dva pića dnevno je prekomjerno, a učestalo prekomjerno vodi u alkoholizam. Ako učestalo na rok od 3 - 4 godine pije na ovaj način - on je na putu da razvije alkoholizam', kaže Zoran Zoričić iz KB Sestara Milosrdnica.

Svjesna je toga Europska unija koja je donijela novu rezoluciju. 'to znači da su to samo za sada naše želje i naš pritisak prema Europskoj uniji da se krene u smjeru da budu obvezujući akti', kaže naša europarlamentarka Biljana Borzan.

Zabranom alkohola mladima, većim upozorenjima na bocama, porezima ali i zabranom reklamiranja - smatra struka - više od pola problema bilo bi riješeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook