Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostale tek formalnosti

Hrvatska sljedećeg petka potpisuje Deklaraciju o završetku pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije danas su u Luxemburgu potvrdili da je politička odluka o završetku pregovora s Hrvatskom donesena. To znači da će sljedećeg petka u Bruxellesu biti svečano potpisana Deklaracija o završetku pregovora.

Sve je spremno! Nacrt pripremljenog im zaključka za Hrvatsku šefovi država i vlada na nadolazećem summitu samo trebaju potvrditi. Njegov sadržaj nije tajna. U njemu će pisati: 'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine, na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovra do kraja godine'.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti

Prevedeno s administrativnog jezika to znači da će lideri zemalja Unije u petak izreći svoju političku odluku o završetku pregovora s Hrvatskom.

'Ciljamo na 1. srpnja 2013. godine kao datum hrvatskog punopravnog članstva i na dobrom smo putu. Ostali su neki detalji koje trebamo riješiti do kraja tjedna. Ove godine bismo trebali potpisati ugovor o pristupanju i potom ostaje još godina i pol za ratifikaciju. Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju - mislim da tu više nema problema', kazao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Preostala poglavlja bit će formalno zatvorena do 30. lipnja, a ključan detalj za dogovor je način nadziranja poglavlja pravosuđa i provedbe vladavine prava. Nizozemska se i dalje zalaže za dvostruko povećalo za Hrvatsku.

'Treba nam pojačani oblik monitoringa u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo. On treba biti eksplicitan u nekoliko aspekata provedbe vladavine prava kao što je borba protiv korupcije, ali i sve ostalo', kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

Švedska ovog puta nije tako stroga.

'Ne vidim potrebe za tim, ali sačekajmo što će proisteći iz rasprave', kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Prema svim raspoloživim diplomatskim izvorima Hrvatska će svoj dug i težak pregovarački proces ipak završiti s pojačanim nadzorom nad pravosuđem koji će trajati sve do ulaska zemlje u Uniju. Definiranje sankcija za sada nitko ne spominje. Bilo kako, izvjesno je da za nekoliko dana Hrvatska zatvara prijelomnu fazu pristupnog procesa. Uz obranu zemlje - najvažnijeg strateškog cilja od neovisnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene