Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova Europske unije danas su u Luxemburgu potvrdili da je politička odluka o završetku pregovora s Hrvatskom donesena. To znači da će sljedećeg petka u Bruxellesu biti svečano potpisana Deklaracija o završetku pregovora.


Sve je spremno! Nacrt pripremljenog im zaključka za Hrvatsku šefovi država i vlada na nadolazećem summitu samo trebaju potvrditi. Njegov sadržaj nije tajna. U njemu će pisati: 'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine, na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovra do kraja godine'.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako je sve počelo: Kronologija pregovora Hrvatske i EU Slika nije dostupna Barroso: Hrvatska postaje 28. članica EU 1. srpnja 2013.

Prevedeno s administrativnog jezika to znači da će lideri zemalja Unije u petak izreći svoju političku odluku o završetku pregovora s Hrvatskom.

'Ciljamo na 1. srpnja 2013. godine kao datum hrvatskog punopravnog članstva i na dobrom smo putu. Ostali su neki detalji koje trebamo riješiti do kraja tjedna. Ove godine bismo trebali potpisati ugovor o pristupanju i potom ostaje još godina i pol za ratifikaciju. Što se tiče ulaska Hrvatske u Europsku uniju - mislim da tu više nema problema', kazao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

Preostala poglavlja bit će formalno zatvorena do 30. lipnja, a ključan detalj za dogovor je način nadziranja poglavlja pravosuđa i provedbe vladavine prava. Nizozemska se i dalje zalaže za dvostruko povećalo za Hrvatsku.

'Treba nam pojačani oblik monitoringa u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo. On treba biti eksplicitan u nekoliko aspekata provedbe vladavine prava kao što je borba protiv korupcije, ali i sve ostalo', kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

Švedska ovog puta nije tako stroga.

'Ne vidim potrebe za tim, ali sačekajmo što će proisteći iz rasprave', kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt.

Prema svim raspoloživim diplomatskim izvorima Hrvatska će svoj dug i težak pregovarački proces ipak završiti s pojačanim nadzorom nad pravosuđem koji će trajati sve do ulaska zemlje u Uniju. Definiranje sankcija za sada nitko ne spominje. Bilo kako, izvjesno je da za nekoliko dana Hrvatska zatvara prijelomnu fazu pristupnog procesa. Uz obranu zemlje - najvažnijeg strateškog cilja od neovisnosti.