Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska i Albanija dio NATO-a

Hrvatska postala članica NATO saveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u 15 sati i 30 minuta predala u Washingtonu ratificikacijski dokument o prihvaćanju članstva i tako postala nova članica NATO-a. Već u petak i subotu na summitu NATO saveza Hrvatska i Albanija će sudjelovati kao dvije od 28 članica.

Hrvatska je u srijedu, polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu postala punopravnom članicom NATO saveza, a članica NATO-a postala je i Albanija predajom svoga ratifikacijskog dokumenta. Dokument je u Washingtonu u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović. Na svečanosti u State Departmentu zamjenik državne tajnice James Steinberg prihvatio je instrumente o pristupu Hrvatske i Albanije u Sjevernoatlantski sporazum za koji je vlada Sjedinjenih Država depozitar.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

>> Ulaskom u NATO Hrvatska ispunila jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta

U trenutku kada je zamjenik državne tajnice Steinberg zaprimio instument o pristupanju Hrvatska i Albanija postale su NATO saveznice. Albanski veleposlanik Alexander Sallabanda predstavljao je svoju zemlju na svečanosti u State Departmentu. Sjedinjene Države tom prigodom pozdravile su dovršetak procesa pristupa prije summita u Strasbourgu i Kehlu na kojem će se 3. i 4. travnja obilježiti 60 obljetnica NATO-a.

Sanader: Ostvarili smo cilj

Došli smo do cilja kojemu smo težili gotovo dva desetljeća, izjavio je u srijedu u Zagrebu premijer Ivo Sanader u povodu predstojećeg primanja Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza. Sanader je to izjavio novinarima nakon sastanka s predstavnicima HUP-a i sindikalnih središnjica. Da je Hrvatska 1990. i 1991. bila u NATO-u ne bi se dogodila agresija, ustvrdio je Sanader istaknuvši da su za današnji ulazak u NATO najzaslužniji hrvatski branitelji.

>> Nakon Hrvatske i Albanije širenje NATO-a će se usporiti

Osim toga, zahvalio je i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, sadašnjoj vlasti - predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, Vladi RH i Hrvatskom saboru te suglasju političkih stranaka, budući da je članstvo u NATO-u podržano u Saboru samo s jednim glasom protiv. Podsjetio je i da su 'neki tražili referendum o NATO-u', te dodao da je bio referendum tko zna kad bi Hrvatska ušla u NATO.

Mesić: Ulaskom u NATO RH ispunila jedan od dva strateška vanjskopolitička cilja

'Republika Hrvatska je imala dva strateška vanjskopolitička cilja: ulaz u EU i NATO. Danas je ostvaren prvi od tih dvaju ciljeva, postajemo punopravna članica NATO saveza i time smo ostvarili sigurnost za našu zemlju', istaknuo je Mesić.

'Međutim, NATO savez nije samo vojni savez već i savez koji štiti demokratske vrijednosti pa ulazak u taj Savez potvrđuje kako je Hrvatska usvojila i brani visoke demokratske standarde', nastavio je hrvatski predsjednik.

'Ulaskom u NATO Hrvatska ulazi u krug gospodarski razvijenih zemalja s kojima će moći razvijati gospodarske odnose intenzivnije nego do sada što će se sigurno odraziti i na naše gospodarstvo', zaključio je hrvatski predsjednik, te čestitao i Albaniji koja je danas, zajedno s Hrvatskom, postala nova članica NATO-a.

Hrvatska je, polaganjem hrvatskoga ratifikacijskog dokumenta u State Departmentu, postala punopravnom članicom NATO saveza. Dokument je u ime Hrvatske predala veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatski sabor ratificirao je Washingtonski ugovor 25. ožujka i poslao ga, na poziv glavnog tajnika NATO-a, u Washington.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene