Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva zrakoplova Canadair iz sastava protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga poslana su u Bosnu i Hercegovinu kako bi gasili požar kod Širokog Brijega, izvijestio je MORH u nedjelju.


"Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućeni su na požarište u Bosni i Hercegovini temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju MORH-a.

Vezani članci Sloboda Stanje demokracije: Hrvatska gora od Rumunjske i Bugarske, Vučić u Srbiji izaziva krize, na udaru kritika i Orban Slika nije dostupna Požari u BiH: Hrvatski kanaderi i dalje gase požare

Ovo je peti put da su pripadnici eksadrile poslani u inozemstvo pružiti humanitarnu pomoć u gašenju požara.

"Ponovno pomažu našim prijateljima u susjednoj Bosni i Hercegovini koji se bore s požarima. Naši piloti i tehničari uspješno i profesionalno odrađuju zadaće u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje, i zahvaljujem im na tome", poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Vatrogasci zbog teškoga terena danima ne uspijevaju zauzdati požare kod Mostara, Širokog Brijega i Jablanice, pa su vlasti u subotu zatražile pomoć kanadera iz Hrvatske.

Vatrogasci imali nekoliko intervencija

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je u nedjelju kako su vatrogasci jučer intervenirali na nekoliko požarišta u više županija, a još jednom su pozvali na oprez od izbijanja požara zbog pogodnog vremena.

U jučerašnjem požaru u naselju Drage pokraj Pakoštana gorjelo je nisko raslinje i borova šuma na površini od osam hektara. U gašenju je sudjelovalo 23 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP Biograd na Moru, te DVD-ova Biograd na Moru, Drage i Pakoštane. U gašenju su sudjelovala i dva Canadaira, a požar je ugašen jutros oko sedam sati.

Gorjelo je i kod Srijane na području Omiša na površini od 14 hektara, i to čak četiri dana. Požar je lokaliziran jučer u 16,30 sati. U gašenju je sudjelovalo 45 vatrogasaca i 14 vozila te po jedan Canadair, Airtractor i helikopter sa uređajem za gašenje.

Požar na otoku Hvaru kod naselja Brusje ugašen je jučer u 17 sati, a gorjelo je oko osam hektara miješanog raslinja.

Požar u Cisti Provo na području Sviba zahvatio je šest hektara niskog raslinja i makije. Gasilo ga je 28 vatrogasaca i devet vozila uz pomoć tri Canadaira. Ugašen je jučer u 17 sati.

Požar u naselju Svinišće - Podašpilje gorio je na površini od dva hektara, a gasilo ga je 52 vatrogasca sa 16 vozila te tri Canadaira. Požar je ugašen u ponoć.

Vatrogasci i dalje čuvaju požarište na području Vrpolja koji je lokaliziran još prije dva dana. Gorjelo je na površini od oko 102 hektara.

HVZ je također još jednom pozvao na oprez iz razloga što je vrijeme još uvijek pogodno za izbijanje požara.

"Apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju