Po oralnoj higijeni, Hrvatska je na samom europskom dnu.


Hrvati u prosjeku peru zube svaki peti dan, a četkicu mijenjaju samo jednom na godinu. Stanje je loše i kod najmađih, pa tako šestogodišnjaci u prosjeku imaju oko 4 karijesa. Povodom Europskog dana oralnog zdravlja, stomatolozi pozivaju na redovitu higijenu i prevenciju zuba.

Vezani članci Vili Beroš Beroš ima jako dobru vijest kad je riječ o djeci: Kradljivac zdravlja ima sve manje posla kod 12-godišnjaka Hrvatska diplomacija 2021. Godina na izmaku, pogled preko granica: Novi moćni strojevi na nebu, ukinuta viza za SAD, Tesla na euru... i problemi s prvim susjedima

Zbog problema sa zubima, Mirela je u posljednje vrijeme česta gošća svojeg zubara. "Inače nisam baš često, ali trudim se", kaže Mirela iz Zagreba. Stomatolozi poručuju kako bar dva puta na godinu treba obaviti pregled, a uz to obvezno je redovito održavanje higijene zubi.

"Preporuka je oduvijek, koliko se sjećam, jer sam i ja to učila kao dijete, 3 puta dnevno ili poslije jela. Najmanje 2 puta dnevno bi trebalo prati zube i voditi brigu o tome da se navečer operu zubi", kaže dr. dentalne medicine Sanja Vuić. Higijena zubi uči se od malih nogu.

Hrvatska je puna karijesa, a prvi se može pojaviti u drugoj godini života djeteta. "Zahvaćenost populacije u dobi od 6-7 godina je do 80%. Znači da 80% djece ima barem jedan ili više karijesa", kaže Hrvoje Jurić, predstavnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju.

Zbog toga je prošle školske godine u određenim županijama započeo pilot projekt zubna putovnica. To je obrazac koji je namijenjen djeci koja se upisuju u školu i učenicima 6-ih razreda. Zbog dobrih rezultata, od ove se školske godine projekt širi na cijelu Hrvatsku.


 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju