Po oralnoj higijeni, Hrvatska je na samom europskom dnu.

Galerija


Hrvati u prosjeku peru zube svaki peti dan, a četkicu mijenjaju samo jednom na godinu. Stanje je loše i kod najmađih, pa tako šestogodišnjaci u prosjeku imaju oko 4 karijesa. Povodom Europskog dana oralnog zdravlja, stomatolozi pozivaju na redovitu higijenu i prevenciju zuba.

Vezani članci Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Predsjednica potvrdila da je bila na infuziji i preventivnom pregledu, a otkrila i zašto

Zbog problema sa zubima, Mirela je u posljednje vrijeme česta gošća svojeg zubara. "Inače nisam baš često, ali trudim se", kaže Mirela iz Zagreba. Stomatolozi poručuju kako bar dva puta na godinu treba obaviti pregled, a uz to obvezno je redovito održavanje higijene zubi.

"Preporuka je oduvijek, koliko se sjećam, jer sam i ja to učila kao dijete, 3 puta dnevno ili poslije jela. Najmanje 2 puta dnevno bi trebalo prati zube i voditi brigu o tome da se navečer operu zubi", kaže dr. dentalne medicine Sanja Vuić. Higijena zubi uči se od malih nogu.

Hrvatska je puna karijesa, a prvi se može pojaviti u drugoj godini života djeteta. "Zahvaćenost populacije u dobi od 6-7 godina je do 80%. Znači da 80% djece ima barem jedan ili više karijesa", kaže Hrvoje Jurić, predstavnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju.

Zbog toga je prošle školske godine u određenim županijama započeo pilot projekt zubna putovnica. To je obrazac koji je namijenjen djeci koja se upisuju u školu i učenicima 6-ih razreda. Zbog dobrih rezultata, od ove se školske godine projekt širi na cijelu Hrvatsku.


 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr