Borbeni avioni
Borbeni avioni Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Nakon rata ovo je najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju.


Hrvatska je u protekle dvije godine za nabavu naoružanja, vojne opreme te izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore u vrijednosti od 1,3 milijarde eura.

U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, protuzračni sustav kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protuoklopnih raketa Spike, brodice za HRM, a realizira se i veći broj infrastrukturnih projekata, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva obrane te prikupio iz javno dostupnih izvora.

Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspješnijih ministara obrane. Riječ je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju Hrvatske vojske.

Na Ministarstvo obrane i vojsku do prije nekoliko godina gledalo se prije svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi su budžeti prilikom rebalansa proračuna korišteni da bi se sredstva iz njih uzimala i dijelila drugim ministarstvima.

Prelet Rafalea iznad Zagreba VIDEO Impresivno! Nad Zagrebom zagrmjeli moćni francuski Rafalei

Prije koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu što im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima.

Mario Banožić Banožić: "Milanović treba reći zašto je zagovarao skuplju ponudu s manjim brojem vozila"

Predsjednik Zoran Milanović - 3 Ured predsjednika o kupovini Bradleya: "Bilo je pet do 12. Nakon što je iz pregovora izbacio ministra - koji se više brinuo o opremanju stana nego o opremanju vojske"

Najveći dio navedenih sredstava izdvojen je za nabavu 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju