Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska mladež pije sve više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumiranje alkohola jednom tjedno tijekom izlaska vikendom relativno je uobičajena pojava kod srednjoškolaca, no u posljednje vrijeme zabrinjava povećanje "rizičnog pijenja" tj. šest i više puta u mjesec dana, čija se učestalost u zadnjih dvanaest godina u Hrvatskoj višestruko povećala i kod dječaka i kod djevojčica.

Od 1995. godine do 2007. godine taj se postotak kod dječaka prvih razreda srednje škole povećao s 13 na 39 posto, a kod djevojčica sa četiri na 16 posto, pokazuju rezultati Europskog istraživanja o pušenju, alkoholu i drogama (ESPAD) koje je provedeno među 6.328 učenika prvog i drugog razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, te 1.175 zagrebačkih učenika, a objavio ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte i ovo Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou Prometna policija Najavili akcije Policija će pojačano kontrolirati vozače: Idući tjedan posebno će provjeravati ove stvari

Raširenost konzumiranja alkohola raste s dobi kod oba spola, a dječaci i dalje piju više i češće nego djevojčice. No, podatak da je svaki peti učenik u posljednjih mjesec dana pio alkohol 10 i više puta, što znači u prosjeku svaki treći dan, upozorava na zabrinjavajuću pojavu kod djece koja su jedva navršila 16 godina, ističe HZJZ.

Uzlazni trend pijenja tijekom dvanaestogodišnjeg praćenja prisutan je kod oba spola, a većina anketiranih učenika probala je alkohol barem jednom u životu (oko 94 posto). Pivo je češći odabir dječaka, žestoka pića djevojčica, dok miješana pića podjednako piju oba spola.

Alkohol u kombinaciji s tabletama uzelo je barem jednom 10 posto djevojčica i sedam posto dječaka prvog razreda, te 13 posto djevojčica i devet posto dječaka drugog razreda.

Eksperimentiranje s psihoaktivnim drogama nema uzlazni trend, čak se za par postotaka smanjilo u odnosu na 2003. godinu (kad je zabilježen nagli porast), a marihuana je i dalje najčešći odabir.

Najmanje jednom u životu marihuanu je probalo 20 posto dječaka i 15 posto djevojčica prvog razreda, dok u drugom razredu ti postoci rastu na 30 posto kod dječaka i 23 posto kod djevojčica.

Podaci za Zagreb u odnosu na Hrvatsku za nekoliko su postotaka viši.

Redovito konzumirane marihuane tj. uzimanje 40 i više puta, koje se smatra vrlo rizičnim, priznalo je šest posto dječaka i dva posto djevojčica drugog razreda.

Oni koji se ne zaustave na eksperimentiranju s lakšim drogama dolaze u prvi kontakt s heroinom u dobi od oko 20 godina, a nekoliko mjeseci kasnije i do prvog intravenskog ubrizgavanja, napominju u HZJZ-u.

Ecstasy je probalo četiri posto dječaka i dva posto djevojčica, ali je njegova uporaba u padu, vjerojatno zbog pada popularnosti rave-okupljanja. Približno isti postotak učenika barem jednom je uzelo amfetamine i kokain, a sedative četiri posto dječaka i sedam posto djevojčica.

Trendovi od početka istraživanja 1995. godine do danas pokazuju da djevojčice postaju sve sklonije uzimanju alkohola, ali i cigareta, pa su u proteklih 12 godina gotovo sustigle svoje muške vršnjake.

U eksperimentiranju s cigaretama čak su ih i prestigle jer povremeno puši 42 posto djevojčica i 36 posto dječaka prvog razreda, te 39 posto djevojčica i 38 posto dječaka drugog razreda. U drugom razredu izjednačene su u svakodnevnom pušenju, budući da redovito puši 34 posto dječaka i djevojčica.

Zabrinjava podatak da je svakodnevno pušiti s 13 godina ili ranije počelo 12 posto učenika i sedam posto učenica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene