Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska mjeri rekordne temperature

Toplinski pakao od najranijeg jutra: U Dubrovniku 27, Splitu 26

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovčane je jutros dočekao temperaturni pakao. U 5 sati izmjereno je čak 27 stupnjeva.

Niti Splićani jutro nisu dočekali s osvježenjem, jer je njih u isto vrijeme grijalo neugodnih 26 stupnjeva, a po ranojutarnjoj vrućini nisu puno zaostajali niti Senj i Mali Lošinj, s izmjerenih 25 stupnjeva u pet sati, prema podacima DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Vruće i sparno - to je najkraći i najjasniji opis. Temperture bi već sutra mogle biti i više od današnjih. Uz to, ni biometeorološka prognoza nije najbolja. Vrijeme utječe na raspoloženje, pa se osim tekućinom, laganom odjećom i zaštitom od sunca treba 'naoružati' i strpljenjem.

Vrućina ne jenjava. Mjerimo rekordne temperature, više od 35 gotovo u cijeloj Hrvatskoj, iako smo na kraju kolovoza. Tri najtoplija grada jučer bila su Knin s 39 stupnjeva, Karlobag s 37 i Zadar s 36 stupnjeva.

'Sve do subote nas očekuje iznimno vruće i sparno vrijeme. U unutrašnjosti temperatura oko 38 stupnjeva, na Jadranu malo manje - oko 35. U periodu od subote pa do utorka očekuje se ipak jedno osvježenje, temperatura će se postupno malo sniziti, najprije na 30 stupnjeva, a onda u ponedjeljak možda na 28-29 stupnjeva', kazala je meteorologinja Ana Bago.

Zbog vala nesnosnih vrućina, svojim preporukama odlučilo se oglasiti i Ministarstvo zdravstva. Izdalo je preporuke za građane, a posebice za rizične skupine kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici te djeca kako bi se umanjio izraziti negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Iznimno je važno redovito unositi dostatnu količinu vode i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Iznimno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je zasjenjivanjem izolirati od utjecaja izravna djelovanja sunca.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije, što su, kako se navodi, znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb, obavezatno konzultirajte svoga liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezatno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Ministarstvo je pozvalo članove obitelji, prijatelje, susjede i znance da učestalije kontaktiraju s osobama u riziku i za koje znaju da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

I ministar zdravstva Darko Milinović pozvao je građane da se pridržavaju preporuka. U suprotnom može biti opasno. 'Želim apelirati na one građane čija rodbina, poznanici ili susjedi imaju ili poznaju osobe koje spadaju u rizične skupine da češće kontaktiraju s njima jer takav jedan telefonski poziv može nekome spasiti život', kazao je ministar te dodao kako za sada nema povećanog broja intervencija, ali građane treba stalno upozoravati.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene