Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički portal Politico:

"Hrvatska kao da nije zainteresirana da postane središte Europske agencije za lijekove"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski politički portal Politico proteklih je dana objavio opsežnu analizu angažmana pojedinih europskih zemalja da dobiju sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj je hrvatske napore, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama, ocijenio slabima, iako je Hrvatska jedna od rijetkih država EU koja još nije domaćin ni jednom tijelu Unije.

Grad Zagreb jedan je od 20-ak europskih gradova-kandidata za dobivanje EMA-e, a po pisanju Politica, hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić, za razliku od nekih drugih resornih ministara zemalja-kandidata, nije do sada posjetio sjedište EMA-e u Londonu i njezine zaposlenike koji će se zbog Brexita morati preseliti u neku od zemalja Europske unije.

Pročitajte i ovo Povlačenje lijeka - 1 Borba bez kraja Ostaju bez lijeka koji im znači život: ''Bojimo se što će biti s našom djecom'' Slika nije dostupna OCJENA DO KRAJA TJEDNA Bandić u Bruxellesu predstavio kandidaturu za sjedište EMA-e: "Nikad neću hodati na čelu kolone u gay paradi"

Politico je objavio analizu napora pojedinih zemalja kandidata za preseljenje Agencije s obzirom da je jučer istekao rok za predaju službenih kandidatura Europskom vijeću, koje će o preseljenju EMA-e odlučivati u studenom ove godine.

EMA je agencija Europske unije osnovana 1995. i nadležna je za procjenu sigurnosti i odobravanje stavljanja lijekova na tržište Unije. Riječ je o jednoj od najvećih europskih agencija s nešto manje od 900 zaposlenih i s godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura. Prema nekim prognozama, iz Londona bi trebala iseliti do kraja 2019. godine.

"Neke zemlje posjetile su (sjedište EMA-e u Londonu) više od jednom, uključujući Austriju (tri puta), Dansku i Francusku (dva puta.) U posjetu su bili ministri zdravstva iz Španjolske, Francuske, Irske, Malte, Portugala, Rumunjske i Švedske. Ostale su zemlje poslale delegacije u svoje ime. Gotovo svi posjetitelji ostavili su letke i informacije osoblju EMA-e o tome kakav bi im život bio ako agencija preseli u njihov grad", piše Politico i dodaje kako do sada jedino Bugarska, Hrvatska, Finska, Njemačka i Poljska nisu posjetile sadašnje sjedište EMA-e.

Na tom tragu, na interaktivnoj karti EU, Hrvatska je označena kao zemlja koja se baš nije iskazala u lobiranju, i stoji uz bok Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji i Češkoj. Prema procjeni neovisnih stručnjaka, zemlje koje su najviše napravile po tom pitanju su: Italija, Španjolska, Francuska, Austrija, Nizozemska, Belgija, Danska, Švedska.

Ministarstvo: Lobira se diplomatskim i političkim kanalima

Upitani za komentar, u Ministarstvu zdravstva navode kako od siječnja 2017. godine, od kad je najavljeno pismo namjere Vlade RH za premještaj sjedišta EME u Hrvatsku, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova diplomatskim i poslovnim kanalima lobirali su za premještaj EME u Hrvatsku.

"Imenovanjem Radne skupine od strane Vlade RH, maksimalno žurno, u srpnju je uz veliki angažman svih članova Radne skupine, predstavnika više ministarstava, Halmeda i Grada Zagreba napravljena vrlo kvalitetna aplikacija za premještaj EMA-e u Hrvatsku, odgovaraju iz Ministarsttva zdravstva na Hinin upit.

Borzan: Žao mi je što nije uloženo više truda, EMA je zlatna koka

Konačna odluka o novom sjedištu EMA-e donijet će se u studenom, no EU zastupnica Biljana Borzan, koja je imenovana i za predstavnicu Parlamenta za odnose s EMA-om, rekla je Hini da je već odavno počeo intenzivan proces lobiranja, pregovaranja i političke trgovine koje su neke druge europske zemlje puno ozbiljnije shvatile od Hrvatske.

"Nezavisni stručnjaci su procijenili da je Hrvatska podbacila. Nije riječ o mojoj osobnoj procjeni kao SDP-ovke, pristrane prema HDZ-ovoj vladi. Kao predstavnica europskog parlamenta u EMA-i, moram reći da me nitko iz naše vlade nije kontaktirao, za razliku od ostalih zemalja, te da se količina angažmana Hrvatske ne može usporediti s drugima", rekla je Borzan.

Iako je Vlada prije nekoliko tjedana osnovala ekspertni tim za preseljenje EMA-e, po tumačenju Biljane Borzan, sve je napravljeno "navrat-nanos". Kao suprotan primjer navodi Švedsku koja ima posebnog ministra s jedinim zadatkom - da EMA-u dovede u Stockholm.

Žao joj je što se nije uložilo više truda jer je "riječ o prestižnoj agenciji, povezanoj sa sveučilištima, malim i srednjim poduzetništvom, pokretačima inovacija u farmakologiji".

"Izrazito je poticajno dobiti tu agenciju, koju se smatra 'zlatnom kokom' s obzirom na to da godišnje grad-domaćin ostvari oko 36.000 noćenja njezinih poslovnih suradnika", kaže Borzan.

Podbačaj Hrvatske, jedne od rijetkih država EU koja još nije domaćin ni jednom tijelu Unije, tumači "političkom nestabilnošću zemlje u kojoj se svi bave samo sobom", bez konstruktivne atmosfere za ovakve projekte. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene