Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnos prema ženama

Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju VE-a o borbi protiv nasilja nad ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u siječnju 2013. potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali ju još uvijek nije ratificirala, upozoreno je u četvrtak s međunarodne konferencije koju je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na tu temu organizirao Centar za žene žrtve rata - ROSA.

"Dvije su vladajuće garniture prošle od potpisivanja Konvencije, a sada se formira i treća, no nema naznaka da će doći do ratifikacije", rekla je Adriana Bego u ime Centra te istaknula kako je o tome poslala upite velikim strankama, ali su ga one izignorirale.

Pročitajte i ovo Projekt Milijarda - 4 Milijarda protiv nasilja nad ženama Potresne riječi jedne učenice: "Dovikivali su nam svakakva imena i svakakve poglede. To jako mentalno sruši, svaka ta ružna riječ" Nasilje nad ženama i dalje ogroman problem - 5 MUP objavio spot protiv nasilja Ispovijest žrtve obiteljskog nasilja: "Svaki dan trpim psihičko zlostavljanje, psovke, vrijeđanje, nasrtanje, nazivanje svakakvim imenima"

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor uvjerena je da do ratifikacije nije došlo jer ni u prošloj, niti u pretprošloj vladi nije bilo osobe koja bi tu priču "pogurala". "Izlika kako to nije napravljeno zbog novca je smiješna", poručila je Kosor.

Kosor: Brojni građani i političari nasilje nad ženama percipiraju kao stvar obitelji

Odnos prema ženama može se, kaže, iščitati i u podatku da od 2000. do danas imamo najmanje žena u Saboru, a na čelu nijedne hrvatske političke stranke više nema žena. "Nasilje nad ženama za mnoge naše sugrađane, ali i političare percipira se kao osobna kućna obiteljska stvar u koju se nitko ne bi trebao petljati", istaknula je.

Kako je riječ o dokumentu Vijeća Europe, Kosor smatra da bi se i hrvatski europarlamentarci trebali angažirati te učiniti pritisak na hrvatsku vladu i parlament da se konvencija ratificira. "Jer, upravo to je poruka kako ćemo se odnositi prema tom problemu", poručila je.

Smatra i kako u području borbe protiv nasilja, Hrvatska klizi unatrag. "U prilog tome ide i najava izmjena Obiteljskog zakona, vezano za ukidanje izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice. To bi pogodilo osobito žene koje su osobito izložene nasilju u izvanbračnim zajednicama. Mnoge su žene izložene nasilju upravo stoga jer ih njihovi partneri godinama ne žele oženiti i stupiti u bračnu zajednicu. Ako se ukine izjednačavanje, položaj žena će biti još teži", kazala je Kosor.

Macanović: I u Srbiji je svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja

Vanja Macanović, predstavnica Evropskog lobija - inicijative za pristupanje EU Konvenciji Vijeća Europe, kazala je kako je Srbija, odakle dolazi, po tom pitanju slična drugim europskim državama.

"Statistika u Srbiji kaže da se ona ne razlikuje od drugih europskih država i da je svaka treća žena u svom životu preživjela neki oblik nasilja, pa se trenutno radi na unaprjeđenju zakonskog okvira u skladu s Konvencijom na koju se obvezala i Srbija", kazala je Macanović.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja, koja podrazumijeva sprječavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije.

Na konferenciji je predstavljena i Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji - ponovljena analiza za 2016. te iskustva u praksi funkcioniranja autonomnih ženskih servisa pomoći ženama i njihovoj djeci koji su preživjeli nasilje, kao i iskustva u provedbi postojećih zakona. Raspravljalo se i o važnosti implementacije odredbi Konvencije, posebno onih koji se tiču podrške radu organizacija civilnog društva, njihovoj autonomiji te kontinuiranom i dostatnom financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta, kao preduvjeta u osiguravanju sveobuhvatne zaštite žena od različitih oblika rodno utemeljenog nasilja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene