Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Andrej Plenković i Miro Cerar tijekom sastanka u Zagrebu koji je održan u prosincu, trebali su potpisati svojevrsni protokol o granici kojeg su pripremile radne skupine dviju zemalja, no slovenski premijer je od toga odustao u posljednji tren.


Uoči prošlomjesečnog sastanka hrvatskog i slovenskog premijera, Andreja Plenkovića i Mire Cerara ekspertne radne skupine dviju zemalja u čak sedam sastanaka postigle su kompromis oko bilateralnog rješavanja graničnog spora.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o aferi Janaf: "Nema magične kutije koja može znati što sve rade članovi stranke. Nikad nisam čuo za Petekovu tvrtku" Slika nije dostupna Plenković: Arbitraža sa Slovenijom je za Hrvatsku završena priča

Svojevrsni protokol o granici dobio je prolaznu ocjenu i u diplomatskim krugovima, pa su ga tijekom susreta u Zagrebu premijeri trebali potpisati, no Cerar se u posljednji trenutak predomislio, piše Večernji list, koji ne objašnjava zbog čega je slovenski premijer odustao.

Slovenske i hrvatske radne skupine dogovorile su da bio dio tog protokola bile karte s granicama na kopnu i moru, a granična crta bi bila malo drugačija do one u odluci Arbitražnog suda.

Režim plovidbe kroz hrvatsko teritorijalno more bio bi malo liberalniji, a osnovala bi se i komisija kojom bi se obilježila granica na kopnu. Dokument je trebao definirati i stupanje na snagu tog protokola.

Sastanak Plenkovića i Cerara održan je 19. prosinca 2017. u Zagrebu, ali nakon njega nije bilo vidljivog pomaka. Susret su i slovenski mediji nazvali neuspješnim, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdio je da je Cerarov odlazak u Zagreb gubitak vremena

Plenković je prošlog tjedna javno ustvrdio da su Hrvatska i Slovenija puno bliže rješenju nego što se to možda čini. "Još jednom ponavljam, u samoj supstanci mislim da smo puno bliže rješenju nego što možemo slutiti iz ukupnog javnog ozračja. Mi smo naše stavove pojasnili i slovenskoj strani, a i svim našim partnerima unutar Europske unije", rekao je Plenković 12. siječnja u Solinu.

Plenković je i nedavno rekao da je dogovor sa Slovenijom puno bliži