Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Slovenije imenovat će i posebnu skupinu koja će koordinirati provedbe odluke arbitražnog suda, najavio je slovenski premijer Miro Cerar.


Slovenija će idući tjedan Hrvatskoj poslati posebnu notu glede početka provedbe arbitražne presude o granici, za koju je Hrvatska rekla da je neće provesti, a vlada će imenovati i posebnu skupinu koja će koordinirati provedbe odluke arbitražnog suda, najavio je u petak u razgovoru s načelnicima pograničnih općina uz hrvatsku granicu slovenski premijer Miro Cerar.

Vezani članci Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Iako je epidemija kod susjeda u padu uskoro počinje cijepljenje za djecu Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Bauk traži da se uzme novac Uredu predsjednika, obrazloženje je urnebesno: ''Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa...''

Koordinacija ministara i do sada je djelovala, ali po Cerarovim riječima u pozadini jer presuda arbitraže nije bila poznata, a sada će se njeno postojanje i formalno potvrditi.

Cerar je predstavnicima lokalnih zajednica na južnoj granici rekao da na sastanku u Ljubljani koji je za idući mjesec dogovorio s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ne namjerava razgovarati o novom rješenju graničnog pitanja nego o provedbi arbitražne presude koja je po njegovu mišljenju obvezujuća za obje strane, dakle i za Hrvatsku koja je iz postupka izašla nakon što ga je Slovenija kompromitirala.

Što se tiče izjava hrvatskih ribara iz Savudrije da će oni i dalje kao do sada loviti sve do polovice spornog zaljeva i da očekuju da će ih u tome podržati hrvatska vlast, Cerar je kazao da bi svako izazivanje s jedne i druge strane bilo "neprimjereno".

"Sve građane, pa i ribare, pozivam da se suzdrže od takvih postupaka jer bi svaka provokacija pogoršala naše međusobne odnose", kazao je Cerar.

Slovenska vlada petak je vezi s arbitražnom odlukom na svojoj sjednici donijela zaključak da je arbitražni sud u petak objavom arbitražne odluke "obavio svoju zadaću naloženu arbitražnim sporazumom", objavio je u petak ured za informacije slovenske vlade.

"Vlada naglašava da će Republika Slovenija dosljedno, kao i do sada, poštovati međunarodno pravo i pravo EU-a, te pravorijek arbitražnog sudišta, što očekuje i od Republike Hrvatske. Vlada Republike Slovenije poziva Republiku Hrvatsku na dijalog o provedbi arbitražne presude", navedeno je u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju