Iako Hrvatska u prioritete svog predsjedanja Europskom unijom stavlja borbu protiv korupcije, ipak prema indeksu percepcije korupcije 2019. godine zaostaje 17 bodova od prosjeka Europske unije koji iznosi 64 boda.

Galerija


Na ljestvici od 180 država Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Od država članica Europske unije lošije od nas su samo Rumunjska i Mađarska te Bugarska.

Vezani članci Liječnik u bolnici Raste broj oboljelih u svijetu: Pogledajte video Ministarstva zdravstva s uputama kako se zaštititi od zaraze opasnim koronavirusom Ivana Petrović Neformalna skupina zemalja članica EU donijela deklaraciju koja je vrlo važna i za Hrvatsku, evo i zašto

U odnosu na države u okruženju bolji smo od Crne Gore, Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije. Crna Gora ima 45 bodova, Srbija 39, BiH i Kosovo po 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

Najtransparentije države su Danska i Novi Zeland, Finska, Singapur, Švedska i Švicarska. A mi od prve države prema indeksu percepcije korupcije zaostajemo čak 40 bodova.

Danska i Novi Zeland imaju po 87 bodova, Finska 86, a Singapur, Švedska i Švicarska po 85 bodova. Izvor podataka je Transparency International Hrvatska.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr