Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska danas prima nagradu Svjetske banke za reforme poslovnog okruženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući provedbi reformi na poboljšanju poslovnog okruženja u posljednje dvije godine, Hrvatska će u New Yorku primiti prestižnu nagradu za najboljeg reformatora u Europi i drugog globalno, koji dodjeljuje projekt Doing Business Svjetske banke/IFC-a.

Na drugoj godišnjoj dodjeli nagrada Reformers Cluba projekta Doing Business WB/IFC-a, koja će se, u večernjim satima po srednjoeuropskom vremenu, održati u newyorškoj burzi NYSE, nagradu će primiti hrvatski ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Jesu li zahtjevi sudaca u skladu s kvalitetom njihovog rada? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ilustracija ZADUŽIVANJE I PREŽIVLJAVANJE Strah od recesije, što je to? U cijeloj Europi pali krediti, samo Hrvati stisnuli gas!

Ministri iz 10 zemalja koje su proglašene najboljim reformatorima u razdoblju 2006./07. u izvješću Doing Business 2008., na pratećem seminaru predstavit će svoje uspješne reforme i mogućnosti ulaganja u njihovim zemljama, publici međunarodnih ulagača i globalnih poslovnih medija.

Za 10 najboljih reformatora proglašeni su: Egipat, Hrvatska, Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska. Te su zemlje provele najviše reformi u područjima koja pokriva izvješće Doing Business 2008., navodi se u obrazloženju nagrada na web stranici WB/IFC-a.

Čelnici nagrađenih zemalja bit će primljeni i u Reformers Club, koji ima za cilj postati globalni politički forum za reforme poslovnog okruženja u svijetu.

Hrvatska ja nagrađena kao drugi najbolji reformator među 178 zemalja svijeta, obuhvaćenih izvješćem Doing Business 2008. U novom izvješću Hrvatska je rangirana kao 97. u svijetu, dok je u izvješću za 2007. bila 120.

Priznanje Hrvatskoj kao 'top-reformatoru' u regiji istočne Europe i središnje Azije ima posebnu vrijednost, jer se radi o regiji koja prednjači u provedbi reformi poslovnog okruženja sa 79 od 200 reformi, koliko ih je globalno uvedeno u razdoblju 2006./07. godine.

Te su reforme usmjerene na pojednostavljenje poslovnih propisa, jačanje vlasničkih prava, smanjenje poreznog opterećenja, veću dostupnost kredita i smanjenje troškova izvoza i uvoza.

Hrvatska je reformirala četiri od 10 područja koja analizira Doing Business - pokretanje poduzeća, upis vlasništva, dobivanje kredita i zatvaranje poduzeća.

"Prije dvije godine, za upis vlasništva u Hrvatskoj trebalo je 956 dana, a sada ih treba 174. Pokretanje poduzeća postalo je brže, s procedurama konsolidiranim u 'one-stop shopu' te 'online' registracijom mirovinskog i zdravstvenog osiguranja", navodi se u obrazloženju nagrada.

Također se ističe da su krediti za poduzeća u Hrvatskoj postali dostupniji, te da je dopunjen zakon o nesolventnosti i uvedeni profesionalni kriteriji za stečajne upravitelje.

U izvješću Doing Business 2008. Hrvatska je napredovala 23 mjesta u odnosu na 2007., sa 120. na 97. mjesto među 178 zemalja i bilježi napredak u gotovo svim kategorijama, iako je u nekima i dalje u donjem dijelu ljestvice.

Tako je u pokretanju tvrtke 93. na ljestvici, dobivanju dozvola 162., zapošljavanju radnika 139., upisu vlasništva 99., dobivanju kredita 48., zaštiti ulaganja 122., plaćanju poreza 43., trgovini preko granica 96., sudskoj naplati ugovora 45. i zatvaranju tvrtke 78., u godišnjem izvješću WB/IFC-a o poslovnom okruženju u 178 zemalja.

IFC - Međunarodna financijska korporacija, članica Svjetske banke, potiče održivi gospodarski rast u zemljama u razvoju financirajući ulaganja privatnog sektora, mobilizirajući kapital na međunarodnim financijskim tržištima i osiguravajući savjetovanje poslovnim subjektima i vladama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene