Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ogorčenje nakon uhićenja Renata Petrova osuđenog na 20 godina zatvora zbog pokolja u Škabrnji. Obitelji ubijenih smatraju da je to nastavak farse, jer su nalogodavci, poput Ratka Mladića, još uvijek na slobodi. Od 16 osuđenih - do sada su kazne zatvora odslužili samo Jovan Badžoka i Zorana Banić.


Petrov je s još 16 osoba '1995. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog pokolja u kojem je ubijeno gotovo stotinu vojnika i civila.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhićen osuđenik za ratni zločin u Škabrnji Slika nije dostupna Nikada čuo za zločin u Škabrnji

>> Uhićen osuđenik za ratni zločin u Škabrnji

No, ovu vijest u Škabrnji nisu dočekali s odobravanjem. Pitaju se kad će u zatvor Ratko Mladić i njegovi suradnici. Ogorčeni su na rad Vlade i predsjednika. Marko Miljanić ostao je bez oca, brata i sedmero rođaka. Većina odgovornih još nije kažnjena. 'Ja sam rekao gospodinu predsjedniku Josipoviću i gospođi predsjednici Vlade Kosor da iduću godinu ako se ništa ne poduzme, to jest ovu godinu, da ne dolaze u Škabrnju. Mi ćemo sami uzeti buketić cvijeća i ja ću otići svome ocu, svome bratu i svojim rođacima to položiti na grob', kazao je nekadašnji zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnja.

Nakon vijesti o uhićenju Renata Petrova u Dusseldorfu telefoni ne prestaju zvoniti. No zadovoljstva nema. Ogorčenje je još veće. 'Za par dana će biti osuda našem legendi, generalu Gotovini i sada ćemo zamagliti stvari. Znači što ćemo dati, znači da je uhvaćen Hrvat koji je tukao i ubijao Hrvate u Škabrnji', kazao je Miljanić.

 

'Čisto ja sumnjam da će od toga biti išta. Isto ko do sada koji su bili uhićeni, pa su svi pušteni', kazao je načelnik Općine Škabrnja Luka Škara.

Pod vodstvom Ratka Mladića četničke su snage 18. studenog 1991. ušle u Škabrnju nakon 24 sata borbe. Nakon toga počinje mučenje i ubijanje civila. U škabrnjskom masakru ubijena su 44 civila, a za taj zločin osuđeno je 16 osoba. No samo su dvije odslužile kazne. Obavijest o uhićenju Renata Petrova ministarstvo pravosuđa je dobilo danas i upravo se priprema zahtjev za njegovo izručenje. Od tragedije je prošlo gotovo 20 godina. Tragovi rata sve su manje uočljivi. Škabrnja je obnovljena. Sve je više mladih obitelji i djece. No sve to ljudima koji su izgubili najbliže neće biti dovoljno dok svi odgovorni za zločine ne završe iza rešetaka.