Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska će Sloveniju prijaviti zbog posezanja za teritorijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na notu kojom Slovenija optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije INA-i za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu prejudicira razgraničenje na moru, službeni Zagreb odgovorio je u ponedjeljak notom optužujući Ljubljanu da iskazuje težnje za hrvatskim teritorijem i najavio da će Sloveniju prijaviti Europskoj uniji i Ujedinjenim narodima.

Slovenija je u petak uputila prosvjednu notu kojom optužuje Hrvatsku da produljenjem koncesije za istraživanje tvrtki INA Zagreb poseže za Jadranskim morem a koje sljednice bivše SFRJ još nisu podijelile.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

U priopćenju kojim izvještava javnost da je Ljubljani uputilo notu Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVEPI) piše da "oštro" prosvjeduje zbog pokušaja Slovenije da, "izravnije nego dosad, iskaže otvorenu i jasnu namjeru prisvajanja državnog područja Republike Hrvatske, odnosno područja nad kojim Republika Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju".

MVPEI najavljuje da će Hrvatska o slovenskoj politici pokušaja teritorijalnog posezanja izvijestiti nadležna tijela Ujedinjenih
naroda i Europske unije i druge međunarodne čimbenike.

Ministarstvo "odbacuje međunarodnopravno neprihvatljivo tumačenje o postojanju tzv. neraspodijeljenog Jadranskog mora", piše u tekstu.

"More nije i ne može biti predmet sukcesije", jer more "pripada kopnu i ovisno je o kopnu koje je u postupku sukcesije pripalo Republici Hrvatskoj kao jednoj od država sljednica", piše MVPEI.

Hrvatska je odluku donijela "prema zakonodavnom postupku i zakonima Republike Hrvatske i (ta se odluka) tiče isključivo državnoga područja RH te područja nad kojim RH ima suverena prava i jurisdikciju", objašnjava MVPEI.

Odluka o produljenju koncesije za istraživanje u sjevernom Jadranu "nije prejudicirala liniju razgraničenja između dvije zemlje", niti je protivna "Zajedničkoj izjavi o izbjegavanju incidenata od 10. lipnja 2005. godine", piše MVPEI.

Slovenski postupci kakav je prosvjed upućen u petak "dovode u pitanje ukupnu vjerodostojnost slovenske strane zbog samovoljnog i otvorenog zanemarivanja i kršenja temeljnih načela međunarodnog prava i međunarodnih odnosa", piše MVPEI.

"Neprihvatljiva" je politika Slovenije koja odbija pitanje granice
rješavati pri međunarodnom pravosudnom tijelu, čije su odluke obvezujuće i kojemu strane u sporu pristupaju dobrovoljno.

Umjesto toga Slovenija bira put "zaoštravanja" odnosa sa susjednom Hrvatskom, piše MVPEI.

Takav izbor "nije i ne može biti u interesu ni same Slovenije, niti slovenske javnosti, koja ima pravo na točnu, objektivnu i utemeljenu istinu o pravnom stanju graničnih pitanja sa susjedima, uključujući i pravno utemeljen i nepolitiziran pristup pitanju razgraničenja na moru s Republikom Hrvatskom", drži službeni Zagreb.

Umjesto toga Slovenija "zaoštrava svoje političko stajalište u sve jasnijem otklonu od međunarodnog prava i sve otvorenijim pretenzijama prema teritoriju Republike Hrvatske", zaključuje MVPEI.

U tekstu se napominje da je takva slovenska politika "neprihvatljiva i štetna i sa stajališta sigurnosti i stabilnosti na jugoistoku Europe gdje upravo dosljedno poštivanje međunarodnog prava u pitanju granica predstavlja najosjetljivije i najvažnije načelo trajnog mira".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene