Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati samouvjereni vozači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema preliminarnim rezultatima velikog istraživanja o automobilima i korištenju automobila u RH kojeg provodi web site 4Kotača, i muški i ženski vozači vrlo su samouvjereni, ali su žene spremnije priznati da im vožnja nije najjača strana.

Preliminarna obrada dijela rezultata velikog istraživanja o automobilima i korištenju automobila u RH, koje istražuje stavove stanovnika Hrvatske o automobilskim markama, vožnji i prometu, kojeg provodi vodeći hrvatski internetski oglasnik vozila, 4Kotača, ukazuje na jedan važan uzrok velikog dijela prometnih nesreća, ali i kako se stav muškaraca prema vlastitim, ali i sposobnostima vožnje u žena, ne mijenja – valjda - otkako je prva žena sjela za volan.

Pročitajte i ovo Himzo Pomiješane reakcije Građani otkrili što misle o poskupljenju goriva: "Treba nekako namiriti plaće, to je normalno..." Ilustracija Rezultati ankete Biste li se vozili s vozačem mlađim od 18 godina? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevnik Nove TV

Prvi neslužbeni rezultati dobiveni su na temelju odgovora prvih 2000 ispitanika te jasno ukazuju na iznimno veliku samouvjernost hrvatskih vozača: čak 63% ih se smatra boljim a samo 2% lošijim od prosjeka!

Muški su vozači skloniji vjerovati u vlastitu superiornost vožnje te se čak 71% njih smatra boljim, a samo 1% lošijim vozačem od prosjeka. Istovremeno, broj samouvjerenih žena nešto je manji (54%); broj onih koje se smatraju lošijim od prosjeka je nešto veći (3%).

Zanimljivo je da čak 23% muškaraca smatra da su među 10% najboljih vozača na hrvatskim cestama, a samo 0,2% ih smatra da su među 10% najgorih. Žene su nešto samokritičnije: samo 13% ih smatra da su među 10% najboljih, ali opet samo 0,5% ih se svrstava među 10% najgorih.

Što se stava o vožnji suprotnog spola tiče, odgovori na pitanje „Tko je bolji vozač“ samo potvrđuju ustaljeno mišljenje. Iako je općepoznata činjenica kako žene uzrokuju manje prometnih nesreća te kako su, u pravilu, vozačice opreznije od vozača, žene su i dalje prilično nesigurne u kvalitetu svoje vožnje, što pokazuju i ovi preliminarni rezultati.

• Muškarci 
- 50% ih se smatra boljim vozačima 
- 35% smatra muške i ženske vozače podjednako dobrima 
- 1% smatra žene boljim vozačima
 

• Žene 
- 7% ih se smatra boljim vozačima od muškaraca 
- 63% smatra oba spola ravnopravna u kvaliteti vožnje, ali 
- 19% smatra muškarce boljim vozačima

Zanimljivo je da su mlađi i stariji (muški) vozači uvjereniji u svoju superiorsnost spram žena. Primjerice, čak 56% vozača u dobi 18-27 godina smatra da su muškarci bolji vozači, u usporedbi s 45% onih u dobi 38-47 godina. 

Istraživanje traje do 17. listopada 2006. i cjelokupni rezultati se očekuju krajem listopada. Pristupiti mu se može na adresi www.4kotaca.net/istrazivanje, a svi sudionici ulaze u bubanj za vrijedne nagrade, kao što su navigacijski uređaji i wellness paketi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene