Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema preliminarnim rezultatima velikog istraživanja o automobilima i korištenju automobila u RH kojeg provodi web site 4Kotača, i muški i ženski vozači vrlo su samouvjereni, ali su žene spremnije priznati da im vožnja nije najjača strana.


Preliminarna obrada dijela rezultata velikog istraživanja o automobilima i korištenju automobila u RH, koje istražuje stavove stanovnika Hrvatske o automobilskim markama, vožnji i prometu, kojeg provodi vodeći hrvatski internetski oglasnik vozila, 4Kotača, ukazuje na jedan važan uzrok velikog dijela prometnih nesreća, ali i kako se stav muškaraca prema vlastitim, ali i sposobnostima vožnje u žena, ne mijenja – valjda - otkako je prva žena sjela za volan.

Vezani članci Bruno Dušanek, voditelj vulkanizerske radione Od sutra je obavezna zimska oprema na vozilima, vulkanizer koji od jutra nije stao objašnjava zašto je uopće bitno imati zimske gume Svjetla na automobilima - 5 Vozači, oprez! Od danas važna promjena u prometu, ako na to zaboravite kazna baš nije zanemariva

Prvi neslužbeni rezultati dobiveni su na temelju odgovora prvih 2000 ispitanika te jasno ukazuju na iznimno veliku samouvjernost hrvatskih vozača: čak 63% ih se smatra boljim a samo 2% lošijim od prosjeka!

Muški su vozači skloniji vjerovati u vlastitu superiornost vožnje te se čak 71% njih smatra boljim, a samo 1% lošijim vozačem od prosjeka. Istovremeno, broj samouvjerenih žena nešto je manji (54%); broj onih koje se smatraju lošijim od prosjeka je nešto veći (3%).

Zanimljivo je da čak 23% muškaraca smatra da su među 10% najboljih vozača na hrvatskim cestama, a samo 0,2% ih smatra da su među 10% najgorih. Žene su nešto samokritičnije: samo 13% ih smatra da su među 10% najboljih, ali opet samo 0,5% ih se svrstava među 10% najgorih.

Što se stava o vožnji suprotnog spola tiče, odgovori na pitanje „Tko je bolji vozač“ samo potvrđuju ustaljeno mišljenje. Iako je općepoznata činjenica kako žene uzrokuju manje prometnih nesreća te kako su, u pravilu, vozačice opreznije od vozača, žene su i dalje prilično nesigurne u kvalitetu svoje vožnje, što pokazuju i ovi preliminarni rezultati.

• Muškarci 
- 50% ih se smatra boljim vozačima 
- 35% smatra muške i ženske vozače podjednako dobrima 
- 1% smatra žene boljim vozačima
 

• Žene 
- 7% ih se smatra boljim vozačima od muškaraca 
- 63% smatra oba spola ravnopravna u kvaliteti vožnje, ali 
- 19% smatra muškarce boljim vozačima

Zanimljivo je da su mlađi i stariji (muški) vozači uvjereniji u svoju superiorsnost spram žena. Primjerice, čak 56% vozača u dobi 18-27 godina smatra da su muškarci bolji vozači, u usporedbi s 45% onih u dobi 38-47 godina. 

Istraživanje traje do 17. listopada 2006. i cjelokupni rezultati se očekuju krajem listopada. Pristupiti mu se može na adresi www.4kotaca.net/istrazivanje, a svi sudionici ulaze u bubanj za vrijedne nagrade, kao što su navigacijski uređaji i wellness paketi.