Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez pri berbi

Mogu biti lijek i otrov: Evo kako razlokovati štetno samoniklo bilje od zdravog

Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Samoniklo bilje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Detoks kruh (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Od sokova i octa, preko namaza i tjestenine sve do zdravog kruha. Glavni sastojak ovih delicija je samoniklo bilje, koje raste svuda oko nas.

''Detox kruh koji smo napravili za ovaj sajam sadrži integralno pšenično brašno, sadrži medvjeđi luk i džumbir'', kaže Barbara Lipovšak.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

Uz njega ide savršen namaz. ''Medvjeđi luk koji se melje i dodaje mu se pravo maslinovo ulje, domaće i sol'', rekla je Dijana Superina, vlasnica OPG-a.

Neobične kombinacije i okusi - oduševili su građane. Ipak, u prirodi je i lijek i otrov, stoga berete li biljke sami, opreza nikad dosta.

Medvjeđi luk je ukusan za razna jela i ima miris poput češnjaka. Listovi mu rastu blizu, ali ne zajedno. Mrazovac, sliči na medvjeđi luk no, u sebi sadrži otrovna svojstva. Listovi su mu deblji, sjajni i rastu zajedno poput poriluka. Staništa su im često pomiješana.

''Par listova mrazovca zaista može biti fatalno za ljude koji su bolesni koji su stariji i za djecu ili recimo – šaka mrazovca je i za zdravog odraslog čovjeka stvarno jako opasna'', ističe Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut i travarka.

Uberete li ispravno i zdravo samoniklo bilje. Evo kako ga iskoristiti. Medvjeđi luk i koprivu koju izblanširamo, dodamo zobene pahuljice, sol, papar, maslinovo ulje, nakon što zobene pahuljice malo smekšaju 5-6 minuta to sve izblendamo.

Nakon šetnje prirodom i zdravih obroka tijelo treba i odmoriti. Tu su detoksikacijski tretmani. Tretman s medom ima drenažno djelovanje. A tretman maslinovim uljem i ružmarinom djeluje na cirkulaciju, odnosno pojačava tonus mišića.

I tako spremni možemo uživati u čarima prirode i toplijih dana koji su pred nama.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene