Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne uspoređuje se s drugima

Reakcije na Šegona: 'Morao je otići i ranije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući slučaj Branka Šegona Holy je rekla kako se ne uspoređuje s drugima i smatra da Vlada treba držati do visoke moralne ljestvice.

Saborska zstupnica i čelnica ORAH-a, Mirela Holy komentirajući slučaj Branka šegona rekla je kako se ne uspoređuje s drugima i smatra da Vlada treba držati do visoke moralne ljestvice. 'Normalno je da ljudi koji se bave politikom moraju odgovarati za svoje postupke. Kod mene se nije radilo o kršenju zakona, već o političkoj pogrešci', rekal je Holy i dodala kako je smjena jako zakašnjela.

Pročitajte i ovo Aleksandra Prijović Smjena zbog koncerta Nered zbog Prijović u Zadru: Gradonačelnik će smijeniti direktora dvorane Volodimir Zelenski Traži pozitivan stav Dok kruže glasine o Zalužnijevoj smjeni, Zelenski objavio: "Planiram veći zahvat od smjene samo jedne osobe"

Odgovorila je i na pitanje je li ministar Slavko Linić odgovoran. 'Ako je imao informacije i prije onda je i njegova odgovornost. Na ministru je da odluči hoće li dati ili neće potporu svojem pomoćniku', zaključila je.

VIDEO Premijer Milanović o slučaju Šegon: Taj gospodin više neće biti pomoćnik ministra!

Podsjetimo, gostujući u Dnevniku Nove TV premijer Zoran Milanović rekao je kako Branko Šegon više neće biti pomoćnik ministra financija Slavka Linića.

Grčić: Premijer je bio jasan

'Ja vam nemam ništa tome dodati, premijer je bio toliko jasan i nedvosmislen da politčki ugled vlade i SDP-a nema nitko pravo ugrožavati', komentirao je premijerovu izjavu u petak potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Moja poruka je vrlo jasna, SDP je stranka koja se razlikuje od svih ostali stranaka po tome što uvijek mora pokazati da mi svaki potez činimo u interesu građana. Tek nakon toga može doći interes stranke, a na zadnjem mjestu interes bilo koga od nas koji nikada ne smije biti na štetu javnog interesa i tako se moraju ponašati svi dužnosnici SDP-a, ako nisu u stanju mogu otići', rekao je o slučaju ministar Željko Jovanović.

Tomašić: To je trebalo ranije napraviti

Na konferenciji za medije o Šegonovoj smjeni progovorila je i Ruža Tomašić.

'To je već trebalo ranije napraviti. Sjetite se podizanja ljestvice u slucaju Holy, to je ranije napravljeno. Pa u svijetu i poduzetnik može biti u vladi, ali njegove tvrtke ne smiju ni kune raditi s državom. Takvih poduzetnika ima svuda. Čim se pojavila priča trebalo je odmah reagirati ako se ljesvica jos računa', rekla je Tomašić.

Laburist Branko Vukšić slučaj je proglasio tragikomičnim jer su, kaže, opet novinari radili posao DORH-a i policije. 'Da nije bilo pritiska javnosti gospodin Šegon bi i dalje radio što je radio, kontrolirao svoju obitelj. A nevjerojatno je da premijer šalje poruku preko novinara svojem ministru', smatra Vukšić.

'Gospodin Šegon je trebao sam dati ostavku, to je visoka ljestvica, da digli su ju na 2.12 da se moze provuci i Peđa Grbin, ali sada je pritisak javnosti bio tako velik da se nije moglo pustiti', zaključio je.

Stazić: Premijerova izjava je posve primjerena

Nenad Stazić (SDP) rekao je kako je slučaj stvar premijera, donosno stvar Vlade, te da nije na njemu da komentira, ali, dodao je, premijerova izjava da Šegon mora otići bila je posve primjerena.

'Premijer je dobio pitanje novinara i na pitanje odgovorio. Što je trebao? Oglušiti se?', zapitao se Stazić koji nije komentirao je li trebalo ovoliko čekati.

'To je stvar Vlade. Premijer je vrlo jasno objasnio svoje principe, da postoji nešto što se zove čast SDP-a i da se s tom čašću nitko nema pravo kockati. Gotovo', zaključio je.

Radoš: Ako Linić ode? Svakako bi ga trebalo zamijeniti

Za razliku od njega Jozo Radoš (HNS) komentirao je je li se predugo čekalo. 'Vrijeme zapravo tu nije osobito bitno. Ta odluka nije bila do kraja jasna. Mala kašnjenja oko donošenja odluke mislim da nisu problem', rekao je Radoš i objasnio kako je premijer već rekao da se došlo do granice, do sive zone.

'I logično je da takve stvari visokog standarda, koji smo postavili, nitko ne bi smio raditi. Nije neočekivano da je donesena takva odluka', rekao je Radoš koji smatra da uvijek postoji neka vrsta političke odgovornosti za svako imenovanje koje netko radi u svom resoru.

'Procjena političke odgovornosti je na premijeru. Ne vidim da je tu izravna odgovornost ministra Linića koja bi podrazumijevala nužne mjere u pogledu njegove pozicije ', rekao je Radoš koji smatra d greške u kadrovskim odlukama ne moraju nužno povlačiti odgovornost višeg dužnosnika.

Teško mu je, kaže, spekulirati kakve bi posljedice na Vladu ostavio odlazak Slavka Linića. 'Svakako bi trebalo zamijeniti ministra koji je otišao. Što bi se dalje događalo, ne bih spekulirao', rekao je.

Holy održala konferenciju o seizmičkoj analizi Jadrana

Slučaj Branka Šegona Holy je komentirala na kraju konferencije kojoj je tema bio odnos Vlade i tvrtke Spectrum koja je zadužena za seizmičke analize Jadrana. Prema podacima koje je prikupio ORAH u vlasničkoj strukturi tvrtke je tvrtka odgovorna za katastrofu u Meksičkom zaljevu.

'Suludo je da u ovo doba, kada se svi okreću obnovljivim izvorima energije, mi radimo ovo', poručila je Atana Grbić Martinović, članica predsjedništva ORAH-a.

'Brljanje s procedurom'

Holy je upit Vladi poslala u listopadu, a iako je rok za ogovor mjesec dana čekala ga je, tvrdi, tri mjeseca. 'Mogla bih shvatiti da su za odgovor trebali prikupljati informacije, ali oni su ih već tada imali. Pitanja koja sam postavila svode se na to da javnost nije imala informacije da se Vlada odlučila na multi client seizmičko ispitivanje te da nije bilo poštivanja procedura pa ni javnog natječaja', rekla je Holy koja se pita tko je donio ovaku odluku i kako Vlada brani interese ako privatnoj tvrki u ruke daje strateške interese Hrvatske koje će ta tvrtka kasnije prodavati. 'To je štetno ekonomski, ekološki i politički', smatra Holy.

Iz Vlade su odbari tvrtke Sectrum argumentirali činjenicom da su oni to već radili na Mediteranu, kao i da su najbrže reagirali putem britanskog veleposlanstva.

'Tu se dogodilo jako veliko brljanje s procedurom, rokovima i istraživanjem', smatra Holy koja je poručila kako je iz svega viđenog u medijima očito da je Spectrum, iako još uvijek provodi istraživanja, počeo trgovati podacima koji su dobiveni istraživanjem.

'To rade samo banana države'

S obzirom da je prema tvrdnjama čelnice ORAH-a Jadran već istražen od strane Ine koja je podatke predala Hidrogeološkom institutu, Holy se pita je li Vlada te podatke prepustila Spectrumu, s obzirom da ta tvrtka već trguje informacijama.

'Ako je to točno to je ustupanje strateških informacija privatniku, ako je to točno to rade samo banana drzave...Ostećena je ne samo država vec i Ina koja je radila ta istraživanja', smatra Holy koja je na kraju zapitala je li se u ovom slučaju radi samo o šlamperaju ili o postupku pogodovanja jednoj privatnoj stranoj tvrtki.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene