Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini jedan je od najvećih porasta u Europskoj uniji i dokaz ispravnosti Vladine ekonomske politike, istaknuo je premijer Andrej Plenković. Što se tiče najnovijih dokaza koji potpiruju sumnje u namještanje natječaja pri obnovi kulturne baštine, kazao je da nije zabrinut i ponovno je prozvao europske tužitelje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju realno porastao 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

''Ostvarili smo upravo ono što smo planirali'', istaknuo je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije uoči sudjelovanja na 6. koordinacijskom odboru ministara Hrvatska-Italija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

''Pune tri godine bilježe se pozitivna kretanja rasta BDP-a'', naglasio je i dodao: ''Prema rastu BDP-a Hrvatska je druga zemlja EU-u u 2023. u odnosu na 2022. godinu, odmah iza Malte, a hrvatski rast u četvrtom kvartalu zasad je najveći u EU-u.

''Očekujemo da će se rast nastaviti'', istaknuo je.

''Već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-a. Na treći najbrži rast u EU-u utjecao je nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trgovine na malo i dobra situacija na tržištu rada... Samo od kraja 2022. do 2023. završeno je oko milijardu natječaja i poziva, a još je milijarda otvorena'', kazao je te naglasio i nastavak investicija iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO-a.

Na rast su utjecale i mjere Vlade, dodao je: ''Da se prisjetimo, gospodarski rast i Vlada i HNB prognozirali su na 2,8 posto.''

''Ovo je potvrda ispravne ekonomske politike'', kazao je premijer, koji je pokazivao i niz grafikona te poručio, između ostalog: ''Nije slučajno da mi imamo ovakve rezultate."

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr

No pitanja za Plenkovića bilo je mnogo. Između ostalog, dan ranije sudjelovao je na konferenciji o pomoći Ukrajini u Parizu na kojoj je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine.

''Hrvatska nije ni nudila slanje vojnika u Ukrajinu''

Macron je rekao da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. Iako, kako je rekao, nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku više od 20 šefova država i premijera, istaknuo je da se ništa ne može isključiti u pogledu buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa.

Kakav je stav Hrvatske, pogotovo s obzirom na to da Plenković voli isticati svoju podršku, bilo je jedno od pitanja koje ga je dočekalo, baš kao i ono o naporima europskih istražitelja u istrazi sumnjivih radnji u Ministarstvu kulture i medija.

''Jučerašnji sastanak bio je više informativno-konzultacijskog karaktera, koji se sveo na to da svi žele i dalje pomoći Ukrajini da se obrani od ruske agresije'', kazao je Plenković.

"Mi smo svoju epizodu sa slanjem vojne pomoći Ukrajini za četiri glasa u Saboru propustili učiniti. Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, nismo ni nudili slanje vojnika u Ukrajinu. To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To Vlada RH radi cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti'', poručio je.

Pročitajte i ovo Darko Milinović, Gordan Maras i Hrvoje Krešić Krešendo Hrvoja Krešića Milinović otkrio zbog čega je u 4 ujutro probudio Sanadera: "Doći ću povraćati na Vladu"  

''Sad je Nina došla na tapetu... Ona je odradila sjajan posao''

Što se tiče problema s Ministarstvom kulture, rekao je da on tu nema što dodati. ''Čini mi se uobičajenim... Sad je Nina došla na tapetu.''

''To je klasični medijsko-politički udar u predizborno vrijeme. Ništa novo. Uvijek isti izvori, uvijek iste spekulacije. Anonimizirane podmetnute teme. Nama je ponos što smo osigurali sredstva za obnovu Zagreba i Banovine'', ustvrdio je Plenković te je otkrio i da on ove godine nije uložio u trezorce jer nije fizički stigao.

Istaknuo je da nije povrijeđen nikakav financijski interes EU-a: ''Žele li oni sebe po načelu povezanosti, nekakvog konteksta, protegnuti nadležnost, pretpostavljam da žele. Mene više zanima zašto. Ako su vidjeli da nema interesa, mogli su to sami vratiti USKOK-u. Promislite malo.''

Upitan je li ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek teret pred izbore, kazao je da je ona 'odradila sjajan posao': ''Ona se ne izuzima od svog posla, što je važna osobina.''

Plenkoviću zaprijetili novom frizurom

Upitan za prijetnje koje je dobio preko frizera, kazao je da se ne brine zbog njih: ''Ma, ništa to. To se non-stop događa. Ne znam tko je ovo pustio u medije. Ne bavimo se puštanjem tih tema u medije.''

Pismo u kojemu mu se prijeti poslano je Plenkoviću, kako piše Nacional, preko njegova frizera. ''Pupovčevo suho zlato… Trebalo mi je neko vrijeme da pronađem gdje se šišaš. Doći ću i ošišati te na nulu iako bih te najradije skratio za glavu…'' dio je iz pisma na dvije stranice, a u čijem potpisu stoji - Hrvatski branitelj, Za Dom spremni, u kojemu se zamjera financiranje preko SNV-a knjige Krajina 1991.-1995.

Je li probao na kakvoj aplikaciji napraviti frizuru kakvom mu prijete, pitali su novinari Plenkovića, a on je odvratio: ''Imam ja jako dobru svoju frizerku i super ekipu gdje idem već 40 godina i jako sam zadovoljan njima.''

Na opetovana pitanja je li zabrinut zbog prijetnji, odvratio je: ''To su ljudi koji imaju kreativne trenutke u raspisivanju tih prijetećih pisama. Ima tko se brine o tome. Nije to ni prvi ni zadnji put, ima toga jako puno.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Vatrogasci i istražitelji u bijelim odijelima dojurili u kuću Trumpova sina: "Ova vrsta sranja je neprihvatljiva"

Sindikat Zajedno prijeti štrajkom

Sindikat Zajedno, zaposlenih u sanitetu, zdravstvu i socijali, nezadovoljan je Uredbom o koeficijentima te je najavio industrijske akcije, pa i štrajk, ako ih ne prime resorni ministri i ne prihvate njihove zahtjeve povećanja koeficijenata za 15 posto, priznavanje svih stručnih sprema te ispravljanje nepravdi.

Plenković je rekao da za to prvi put čuje, da je Uredba donesena, ali da nije Biblija i može se mijenjati. Podsjetio je i da Uredba nije nešto što je predmet kolektivnog pregovaranja i jednostrani akt Vlade, ali su unatoč tome obavljali ekstenzivne konzultacije sa sindikatima uvažavajući socijalno partnerstvo i želju da se unaprijedi materijalni status zaposlenika u državnim i javnim službama.

"Je li ovaj konkretni sindikat bio uključen ili ne, provjerit ću s ministrom Berošem, ali moj je dojam da su svi oni koji su predstavljali različite segmente u službama itekako bili zadovoljni konačnim rezultatom", kazao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene