Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sponge City

Središte Podravine postaje grad spužva: Projekt je vrijedan dva milijuna eura

Koprivnica postaje grad spužva. Problemi zbog obilnih kiša mogli bi postati prošlost, a kišnica važan resurs, i to zahvaljujući kišnim vrtovima.

Ekstremne količine oborina u kratkom vremenu, duga sušna razdoblja, poplave - problemi su koje su donijele klimatske promjene. Koprivničani traže rješenja za posljedice.

U koprivničkom prigradskom naselju Herešin iduće godine niknut će prvi kišni vrt. Riječ je o zelenoj površini, naizgled ni po čemu neobičnoj, a cijela je priča ispod tla.

Oborinska voda koja padne na nepropusnu površinu, umjesto na prometnicu pa u kanalizaciju - otječe u tlo, gdje se kroz posebne vrste tala filtrira i zatim dio skuplja u spremnicima. Konceptom bioretencije tako se prirodno uklanjaju zagađivači iz vode.

"Cilj je ovog projekta spriječiti te štete pljuskovitih oborina koje načine dosta štete u urbanim područjima, sačuvati te količine oborina koje padnu za kasnije ili ih po mogućnosti infiltrirati u tlo", rekao je Damir Ruk iz Koprivničkih voda. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić o stanju na karticama - 1 objavljene imovinske kartice Pogledajte tko su najveći investitori u Vladi: Dio ministara nije bio impresioniran premijerovim nagovorom da ulože u trezorce i narodne obveznice

Međunarodni je to projekt vrijedan dva milijuna eura na kojem Hrvatska sudjeluje s partnerima iz 12 zemalja. Vrtovi će se, osim kod nas, graditi u Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

"Radi se o tome da ćemo ispitivati različite vrste smjese i materijala zemlje pijeska i gline, komposta i mjerit ćemo koliko taj određeni volumen tla može apsorbirati oborina", kazao je Ruk. Slični vrtovi postoje u Zadarskoj županiji i u Puli - gdje su se pokazali kao učinkovito rješenje. Isto očekuju i u Koprivnici.

Detalje o ovom projektu pogledajte u videoprilogu. 
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene