Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili akcije

Sanitetni, zdravstveni i socijalni radnici prijete štrajkom zbog koeficijenata: "Od utorka krećemo u akcije"

Sindikat Zajedno, koji okuplja sanitetne, zdravstvene te socijalne radnike nezadovoljan je Vladinim predloženim koeficijentima. Najavili su industrijske akcije, pa i štrajk, ako resorni ministri ne prihvate njihove zahtjeve.

Predsjednik Sindikata Zajedno, zaposlenih u sanitetu, zdravstvu i socijali Krunoslav Kušec, radi nezadovoljstva Uredbom o koeficijentima, najavio je u utorak industrijske akcije, pa i štrajk, ako ih ne prime resorni ministri Beroš i Piletić i ne prihvate njihove zahtjeve.

Kušec je na konferenciji za novinare poručio kako traže povećanje koeficijenata za 15 posto i priznavanje svih stručnih sprema, ispravljanje nepravdi te da je, ako se to ne prihvati, u okviru industrijskih akcija moguć i štrajk.

Izražavajući nezadovoljstvo Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama opovrgnuo je tvrdnje da su zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, fizioterapeuti, radiološki tehničari zadovoljni povećanjem plaće od 80 do 90 eura.

Naveo je podatak da je koeficijent ravnatelja ustanove povećan s 3,5 na 3,85 odnosno za nekoliko stotina eura, a zdravstvenim djelatnicima je rečeno da za njihovo povećanje plaća novaca nema, a oni spadaju u najniže platne razrede od 3. do 7. od ukupno 16.

Prvostupnici na najtežim radilištima, intenzivna, hitna, OHBP i operacijskim salama imaju koeficijent 1,95, koji rade s ljudima, a čuvar prirode 2,1, upozorio je Kušec. Dodao je da medicinska sestra u bolnici ima koeficijent 1,7, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 1,55, a tehničar koji radi sa životinjama 1,75.

"To je ponižavajuće za medicinske sestre i pacijente i time Vlada dokazuje koliko joj je stalo do njih", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..."

Dodao kako je dodatan problem što su kao reprezentativan sindikat ignorirani od resornog ministarstva i nisu pozivani na razgovore o koeficijentima, iako su ih i sami zatražili.

Voditelj Odjela saniteta u Sindikatu Zajedno Vladimir Markuš rekao je kako je više od 700 vozača saniteta nezadovoljno povećanjem koeficijenta sa 0,91 na 1,43, jer su u njemu objedinjeni dodaci na posebne uvjete rada i privremeni dodatak na plaću tako da će im plaća rasti od 40 do 70 eura.

Lošije je plaćeno samo pomoćno i nekvalificirano osoblje, što je, smatra, ponižavajuće i nedopustivo za struku.

Podsjetio je da sanitet odrađuje velik i zahtjevan posao u zdravstvu, prijevoz teško bolesnih, nepokretnih i teško pokretnih, dijaliziranih, hematoloških i onkoloških bolesnika.

Od vozača saniteta veći koeficijent imaju vozač vlakića u Parku prirode Plitivička jezera i Krka 1,45, čuvar prirode 1,6, mornar i upravitelj brodice 1,5, fotograf u Ministarstvu kulture 1,55, vozač kočije u ergelama Lipik i Đakovo 1.5.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 7 Prozvana tri političara FOTO U Splitu osvanuli uvredljivi grafiti o Milanoviću i Puljku, brzo su uklonjeni

Povjerenica za sustav socijalne skrbi Jelena Gašpar rekla je kako im je neprihvatljiv koeficijent 1,64 za medicinske sestre budući da rade poslove s jednakim kompetencijama kao i sestre u zdravstvenom sustavu pa čak i težim jer rade sa starim i nemoćnima, dementnim, napuštenim i psihički bolesnim pacijentima.

Tražimo primjereno vrednovanje našig poslova i dostojnu plaću, poručila Gašpar dodavši da traže sastanak s resornim ministrom Piletićem, inače će poduzeti sindikalne akcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene