Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HNS izražava nadu da će se "prilike koje dovode do ovakve odluke vrlo skoro promijeniti i da će sve buduće komemoracije nevinih žrtava prošlih ratova, koje su omogućile da Hrvatska bude dio slobodnoga i demokratskoga svijeta, biti zajedničke, civilizirane i lišene politikantstva"


Predstavnici HNS-a neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu, priopćeno je u utorak iz te stranke, koja naglašava da ne može sudjelovati u podjelama te "principijelno traži da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica" za što, naglašavaju, najveću odgovornost snose državne institucije.

Vezani članci Održana komemoracija za Silvija Tomaševića - 3 Održana komemoracija za Silvija Tomaševića: ''Mijenjale su se ideologije i države, ali ostao je on kao titan, kao svjetionik koji je svoj posao, bez obzira na uređenje i države, doživljavao uvijek jednako'' Na komemoraciji u Jasenovcu bit će tri kolone - 4 Milanović Plenkovića pozvao u zajedničku kolonu u Jasenovcu, ovaj mu odgovorio: "Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede..."

"Kao što nikada nismo podupirali ideju tzv. dviju kolona na komemoracijama žrtava iz Domovinskog rata, ni u Vukovaru, niti na drugim stratištima, tako ni sada ne možemo sudjelovati u podjelama koje dovode do više jasenovačkih komemoracija. U tom smislu, HNS sa žaljenjem, ali i najvećim pijetetom prema svim žrtvama nacifašističkoga terora obznanjuje da njegovi predstavnici neće službeno sudjelovati u ovogodišnjim komemoracijama žrtvama logora u Jasenovcu. HNS će odati tihu sućut", stoji u priopćenju.

Stranka izražava nadu da će se "prilike koje dovode do ovakve odluke vrlo skoro promijeniti i da će sve buduće komemoracije nevinih žrtava prošlih ratova, koje su omogućile da Hrvatska bude dio slobodnoga i demokratskoga svijeta, biti zajedničke, civilizirane i lišene politikantstva".

"Smatramo da Hrvatska stoji i mora stajati zajedno. Nadam se da se razjedinjavanje, koje se dogodilo na tako očitoj i elementarnoj civilizacijskoj temi osude zla, nakon ove godine više nikad neće ponoviti. HNS smatra da cijela Hrvatska mora, može i hoće stajati u obrani zemlje od snaga zla", rekla je Vesna Pusić.

HNS izražava žaljenje zbog toga što u ovom trenutku "pijetet prema žrtvama, koji nikome ne smije biti sporan, ostaje u drugom planu" te razumijevanje za postupak predstavnika stradalničkih zajednica koje otkazivanjem svoga sudjelovanja na službenoj državnoj komemoraciji "šalju snažnu političku poruku, zahtijevajući da se državni vrh iskreno i bez ostatka usprotivi pokušajima relativizacije zločinačkog karaktera ustaškoga režima i NDH, povijesnom revizionizmu i radikalizaciji političkih odnosa u hrvatskome društvu".

"Rastuća netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sljedbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje povijesne uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, prijetnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promiču vrijednosti građanskoga društva ne smiju imati ni otvorenu, niti prešutnu potporu državnih institucija i državnoga vodstva. Štoviše, zadaća je najodgovornijih političkih aktera da takve pojave spriječe, bezrezervno osude i da ničim ne sudjeluju u relativizaciji njihovih pogubnih učinaka", poručuje HNS.

Komemoriranje nevinih žrtava "ne smije biti opterećeno izjednačavanjem uloga zločinaca i žrtvi, jer to stvara dodatne podjele među živima, koji imaju pravo na povijesno sjećanje, ali i na dostojanstven život i bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i čitavu zajednicu". Zato HNS principijelno traži da se što prije uspostave uvjeti koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica. "U tome najveću odgovornost snose državne institucije", poručuju.

Prošli petak komemoraciju jasenovačkim žrtvama organizirala je Koordinacija židovskih općina, ovoga petka, 22. travnja bit će održana službena komemoracija u organizaciji Javne ustanove spomen-park Jasenovac, a za nedjelju, 24. travnja komemoraciju je najavio Savez antifašističkih boraca RH. (Hina)