Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez diskriminacije

Bankama koje naplaćuju podizanje novca na šalteru stižu upute od HNB-a: "Osigurajte pomoć starijima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bankama koje naplaćuju podizanje gotovog novca u poslovnicama, HNB će poslati smjernice. Traže da se starim, bolesnim i nemoćnim osobama omogući pomoć da do govotine dođu s bankomata.

Prošlog tjedna OTP banka najavila kako od 22. studenog planira naplaćivanje podizanja gotovine u svojim poslovnicama. Naknada će biti četiri kuna po transakciji do 500.000 kuna. Za sve transakcije iznad pola milijuna kuna, klijenti će plaćati 100 kuna. 

Pročitajte i ovo Hrvatska narodna banka PRIOPĆENJE HNB-A Hrvati se baš jako vole zaduživati, najviše su se uzimali gotovinski krediti Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

Zaba od 20. rujna već naplaćuje podizanje gotovine u poslovnicama, s 1,95 kuna po transakciji do 500.000 kuna, a za veće iznose naknada iznosi 0,3 posto.

No HNB-u to, izgleda, nije "sjelo". Kažu da ne takvu uslugu banaka ne mogu spriječiti jer se naknade banaka za platne usluge formiraju na tržišnim načelima ponude i potražnje.

"Njihova visina predstavlja poslovnu odluku svake pojedine banke. Hrvatska narodna banka nema ovlast određivanja i kontrole naknada za platne kao niti za ostale financijske usluge koje banke pružaju", rekli su nam u HNB-u i napomenuli da korisnici mogu slobodno na tržištu izabrati banku koja im pruža uvjete i naknade koje im najviše odgovaraju.

No u HNB-u, kako je prvi pisao Jutarnji list, kažu i kako smatraju bitnim osigurati dostupnost gotovog novca s računa svim potrošačima te da od banaka očekuju da potrošačima osiguraju besplatan kanal za podizanje gotovine. 

Dužne pružiti pomoć

Napominju da su banke klijente prije transakcije dužne informirati o svim bitnim elementima transakcije, uključujući o eventualnoj naknadi. 

"HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku – na licu mjesta, u poslovnicama – kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu svladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše savladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje gotovog novca.

Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače, koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjene pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga zbog kojeg nisu u mogućnosti koristiti se bankomatima, u diskriminirajući položaj odnosno u situaciju da zbog spomenutih objektivnih okolnosti nisu u mogućnosti, poput ostalih građana, iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine na bankomatima", rekli su u HNB-u i dodali da će zbog toga bankama dati odgovarajuću uputu.

Prema podacima HNB-a, potrošači u Hrvatskoj po gotovinu najčešće idupreko bankomata. U 2018. udio broja transakcija podizanja gotovog novca na bankomatima je bio 89%. Prosječni iznos transakcije bio je 714 kuna. Na šaletu se u prosjeku 4350 kuna. Od 2014. do 2018. prisutan je trend rasta udjela transakcije preko bankomata. 

Ne vrijede za isplate sa zaštićenih računa

U Zagrebačkoj banci za Tportal su rekli da se naknada ne naplaćuje nijednom klijentu koji u Zabi ima ugovoren korisnički paket usluge. Naknada se ne naplaćuje niti za isplate s kunskih računa za zaštićena primanja i računa s ugovorenim skrbnikom.

U OTP-u su rekli da se naknada se neće naplaćivati za gotovinske isplate manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik/zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene