Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obavještajne službe izvijestile su hrvatske mobilne operatere da će i korisnici mobitela koji nisu na pretplati, već se koriste bonovima, morati biti registrirani.


Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacijska traži od Vipneta, Tele2 i T-Mobilea nadzor korisnika po hitnom postupku, piše Jutarnji list. kao razlog navodi se borba protiv kriminala i korupcije, odnosno, činjenica da osobe iz krim. miljea uglavnom koriste neregistrirane brojeve čime izbjegavaju prisluškivanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag: Del Ponte razgovarala s obavještajcima iz regije Slika nije dostupna Američki obavještajci tvrde: Castro je u terminalnoj fazi

Tako je zaključeno da je lakše svim građanima oduzeti pravo na anonimni telefonski broj i tako pokušati ući u trag kriminalcima. U OTC ističu da postoje tri zakona koji reguliraju takve stvari. Jutarnji list piše kako je razumljiv gnjev telefonskih operatera jer se velik broj građana odlučio na prepaid uslugu upravo zato jer se ne moraju pretplatiti i tako jednostavnije kontrolirati svoje troškove. Napominje se kako se radi i o povredi privatnosti građana. U Vipnetu podsjećaju da građanima Ustav štiti temeljne slobode, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka. Nejasno je što će obavještajne službe svojim potezom dobiti. Naime, poznato je da kriminalci svoje anonimne brojeve koriste samo nekoliko puta, a vrlo često koriste ukradene mobilne telefone.