Mnogi će ove godine umjesto na more osvježenje tražiti na jezerima i rijekama. Posljednjih dana nanizali su se tragični slučajevi utapanja. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić pitao je HGSS-ovce koji su savjeti kojih bi se kupači trebali pridržavati?

Galerija


U prvih sedam mjeseci u Hrvatskoj se utopilo 39 osoba. Posljednja nesreća dogodila se u Zagorju, gdje je osvježenje u lokalnom jezeru kobno završilo za dvojicu maturanata koji su imali tek 17 i 18 godina. Pročelnik komisije za spašavanje s voda i poplava HGSS-a Rene Tonkli odgovara koje su najčešće greške koje rade kupači.

Vezani članci Dubrovački policajac Ivan Kaleb - 5 On spašava gdje stigne: Kad nije policajac, Ivan oblači uniformu vatrogasca. A poslije toga je u HGSS-u. E da, redovito daruje i krv... Akcija spašavanja na rijeci Uni Čulo se zapomaganje iz rijeke: HGSS-ovci iz Novske, na adi pronašli dva pothlađena strana državljana

Tonkli je i sam sudjelovao u potrazi za nesretnim mladićima. Kaže da je bio lijep, sunčan dan, a škola gotova.

"Silasci u jezera znaju biti okomiti, tako da mali znak nepažnje dovede do nesretnih okolnosti", kaže Tonkli te dodaje kako su najčešće greške koje rade kupači nagli ulasci i skokovi u vodu na vruć dan.

"Ne znamo što se nalazi ispod, mogu biti panjevi. Dobro bi bilo lagano ući i vidjeti što je okolo", rekao je te istaknuo da je tako i blaži prijelaz temperature.

Alkohol bi trebalo izbjegavati, ističe.

"Od alkohola dobijemo lažni dojam hrabrosti, može doći do nesreće", rekao je.

Iako nije svaka sezona ista, najčešće spašavaju na rijekama, kaže. One su fluidne i opasne.

Nikica Spudić ronilac je HGSS-a koji je od velike pomoći u potragama, a kupačima savjetuje sljedeće: "Treba respektirati vodu. To je i naš moto. Poručio bih da prate svoje limite i da budu pametni, da ne koriste ništa što ne bi trebali inače jer može završiti kobno". Spudić dodaje i kako su potrage u ljetnim mjesecima zahtjevne jer vegetacija buja te se vidljivost smanjuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr