Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili pomoć HGSS-a

IZGUBLJENI U ŠUMI 11-godišnjaci su vikali iz sveg glasa ne bi li ih što prije pronašli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS je u noćnim satima pronašao dvoje djece od 11 godina u neprohodnoj šumi na južnim padinama Mosora i pomogao im vratiti se roditeljima.

Poziv u pomoć je na dosad neoubičajen način, došao izravno sa mobilnog telefona dvoje djece koja su se u jučerašnjim popodnevnim satima uputila na brdo Perun (južni dio Mosora). Djeca su, nepoznavajući puteve i gustom šumom i makijom obrastao teren, nakon određenog vremena penjanja zapala u područje iz kojeg se nisu mogli izvući, iz kojeg nisu mogli vidjeti ni more ni vrh brda, javlja HGSS.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Policajci spašavali migrante iz nabujale Save - 3 Akcija u čamcima FOTO Policajci spašavali migrante iz nabujale Save, zapeli na otoku usred rijeke

Centar HGSS-a poziv u pomoć zaprimio je u 16:30, odnosno u sam zalazak sunca, a zbog prazne baterije na jedinom telefonu kojeg su djeca sa sobom nosila, spasioci nisu mogli s njima često komunicirati.

Od čega najčešće stradavaju turisti u Hrvatskoj?

Zatraženo je lociranje mobilnog telefona kako bi se ustvrdilo i potvrdilo približno područje traganja. Također, pomoću informacija od djece i pomoći roditelja, HGSS je uspio dokučiti mjesto gdje su djeca ušla u šumu, pa se potraga temeljila na okruživanju ciljanog terena s mjesta odakle su djeca krenula i s višeg dijela brda do kojeg se došlo terenskim vozilima kroz prosječene vatrogasne puteve.

Uspješnom ishodu potrage u mrkloj noći pomogla su i djeca koja su se odazivala iz svega glasa. Stoga su, slijedom njihovog glasa, spašavatelji kroz pola sata probijanja kroz teren uspjeli doći do dvoje nezbrinute djece te im pružili topliju odjeću, okrepu i siguran povratak kući. Akcija je privedena kraju nešto prije 19:00 sati.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, iz HGSS-a napominju da nošenje mobilnih telefona u planinarenju uvelike pomaže u podizanju faktora sigurnosti građana.

'Dojave o problemu stižu kudikamo ranije što uvelike pojednostavljuje akcije spašavavanja te preveniraju mogućih ozbiljnijih ishoda. Dapače, postoji veliki broj akcija u kojima je HGSS kroz razgovor sa izgubljenim osobama na terenu jednostavno dao uputu kojim smjerom izaći na put, planinarski dom i sl. Također, današnji pametni telefoni imaju mogućnosti pozicioniranja na karti, slanja trenutnog položaja SMS-om i sličnim načinima što još više daje na sigurnosti.

Preporuka građanima je da uz postojeće pametne telefone, u brdo i planinu sobom nose i prijenosne baterijske punjače koji će pružiti potrebnu autonomiju za osobne potrebe, ali najviše za potrebe mogućeg spašavanja', napominju iz HGSS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene