Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajnik HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje Tomislav Đonlić danas je oštro kritizirao najavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o povećanju troškova prehrane studenata te je optužio ministarstvo da preko leđa studenata želi pokriti troškove sanacije studentskih centara.


'Do sada je ministarstvo plaćalo subvencije po obroku od 12,30 kuna, dok će prema novom Pravilniku, zbog povećanja cijena, morati plaćati 16,70 kuna što je za oko 30 posto više po obroku, a razliku uvećanu za gotovo 50 posto po obroku plaćati će studenti iz svojih džepova', ustvrdio je Đonlić na konferenciji za novinare.

Po Đonlićevom tumačenju ministarstvo će za 2014. morati osigurati 'oko 100 milijuna kuna više u proračunu za subvencioniranje studentske prehrane i 30 miljuna kuna za 2013.'

'Ako će, za isti obrok, student plaćati gotovo 50 posto veću cijenu i ako će u isto vrijeme ministarstvo trebati izdvojiti više novca u proračunu, s pravom se postavlja pitanje kome i zašto idu ti novci i zbog čega je to poskupljenje napravljeno', istaknuo je Đonlić. Rekao je da se na taj način 'preko leđa studenata pokušava namaknuti sredstva za sanaciju studentskih centara' što je, po njegovim riječima, nedopustivo.

Vezani članci Davor Miličević i Damir Juzabašić Poraženi gradonačelnik Županje predao vlast tek nakon naše intervencije: "Evo, sad je moj zamjenik predao Juzbašiću zapisnik. Nema animoziteta između nas, sve je super" Tomo Medved Održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, umjesto Plenkovića pred novinare izašao Medved

>> Uzavrela jesen: Studenti će obrok plaćati 46% skuplje

'Ministarstvo bi najprije trebalo sanirati studentske centre, a tek nakon toga predložiti novi model financiranja studentske prehrane, a ne da se teret sanacije studenstskih centara prelama preko leđa studenata', kazao je Đonlić.

Član predsjedništva splitskog gradskog odbora HDZ-a i član Savjeta mladih splitsko-dalmatinske županije Ante Bačić je istaknuo da je poskupljenje troškova prehrane studenata izravni udar na studentski standard. Po Bačićevim riječima nerazumljivo je zašto se 'proračunske rupe svaljuju na studente'.

'Tražimo od ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića da sankcionira svoju pomoćnicu za visoko obrazovanje Ružicu Beljo Lučić zbog neosnovane i krajnje drske pritužbe na studente da su nekakvi sitni šverceri i preprodavači hrane po menzama i kantinama što smtramo da krajnje uvrijedljivo', poručio je Bačić.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je prilikom nedavnog predstavljanja novog Pravilnika o potpori za pokriće troškova prehrane studenata najavilo da će cijena menija u restoranima studentske prehrane poskupjeti od jeseni gotovo 50 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook